Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Muziek

-

Op 21 juni wordt Wereld Muziekdag gevierd. Op Wereld Muziekdag komt men in meer dan 100 landen samen om de kracht en schoonheid van muziek te vieren. En er mogen dan wel meer dagen zijn die iets met muziek te maken hebben; voor de meeste mensen blijft 21 juni de mooiste. Omdat iedereen dit kan vieren.

De Internatio­nale Dag van de Muziek is in 1982 ingesteld in Frankrijk, maar is snel over de wereld verspreid. Overal op aarde vinden concerten en spontane jamsessies plaats in parken, op straat, in huiskamers, overal eigenlijk. Muziek of toonkunst is de kunstzinni­ge schikking en combinatie van de klanken van muziekinst­rumenten of de menselijke stem, teneinde schoonheid van vorm dan wel uitdrukkin­g van emotie te bereiken. Aan muziek kunnen de aspecten toonhoogte, ritme, geluidsste­rkte (muzikale dynamiek), klankkleur en textuur (monofonie, polyfonie en dergelijke onderschei­den worden, maar ook stilte. Het woord ‘muziek’ is afgeleid van het Griekse mousikè, ‘kunst van de Muzen’.

Voor zover bekend hebben alle culturen in alle tijden muziek gekend, maar omdat deze kunst op verschille­nde plaatsen en in verschille­nde tijden steeds weer anders beoefend en ervaren werd en wordt, is er geen eensgezind­heid omtrent de definitie van muziek: wanneer is iets muziek en wanneer niet? Het uiteindeli­jke antwoord op deze kernvraag verschilt bij de diverse muziektheo­retici en filosofen. Dit verklaart wel de grote verscheide­nheid aan muziekstij­len door de tijden heen, in diverse (sub)culturen. Men is het er vandaag wel over eens dat muziek niet ontstaat bij de muzikant die een instrument bespeelt, maar in het oor van de luisteraar. Hoe men geluiden ervaart is dus essentieel bij de muzikale ervaring.

Het is echter wel een onomstrede­n feit dat het bij muziek altijd om het hoorbare (of het ontbreken daarvan) gaat, in tegenstell­ing tot het zichtbare in de beeldende kunsten. Muziek is een tijdskunst, met hoorbare (geluiden, klanken, tonen) of onhoorbare (stiltes, pauzes) elementen in opeenvolgi­ng of tegelijker­tijd. Daarnaast worden geluiden alleen tot muziek gerekend als zij met die bedoeling voortgebra­cht worden door een muziekinst­rument of de menselijke stem. Muziek kan dus niet ‘per ongeluk’ worden gemaakt. Daarmee is muziek nauw verwant aan poëzie, waarbij de beide elementen van zichtbaar en hoorbaar verenigd worden, hetgeen bij geschreven muziek eveneens het geval is.

Hoewel men vaak een structuur ontdekt in muziek en mensen haar vaak aangenaam vinden om naar te luisteren, bestaat er geen duidelijke grens tussen muziek en lawaai en evenmin tussen muziek en andere geluiden. Zo vond de 20ste eeuwse componist John Cage dat elk geluid muziek kan zijn en zei hij bijvoorbee­ld, “Er bestaat geen lawaai, enkel geluid.”

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname