Times of Suriname

Wereld Yoga Dag

-

21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepe­n tot Internatio­nale Yoga Dag er op deze dag duizenden yoga-events.

Wereld Yoga Dag (Internatio­nal Day of Yoga) wordt sinds de invoering in 2015 jaarlijks gevierd op 21 juni. Yoga stamt uit India en is een hindoeïsti­sche filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga hathayoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen. Een internatio­nale dag waarop yoga centraal staat, werd unaniem ingesteld door de algemene vergaderin­g van de Verenigde Naties op 11 december 2014. Yoga is een van de zes orthodoxe of astika filosofisc­he scholen (darsana’s) van het hindoeïsme. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken.

In het westen is er pas een beduidende aandacht voor de beoefening van yoga sinds de laatste helft van de twintigste eeuw. Meestal gaat het daarbij om ontspannin­gsoefening­en uit de hatha-yoga, die als heilzaam worden ervaren bij door een jachtig leven opgebouwde spanningen. De hoofdvorm van de fysieke yoga is hatha-yoga die voor het eerst ruim gedocument­eerd werd in de Hatha Yoga Pradipika in de 15e eeuw n.Chr. In het westen wordt yoga gezien als bevorderli­jk voor de gezondheid en wordt die vaak zonder religieuze bedoelinge­n beoefend. Wetenschap­pelijk is de yogaademha­ling onder andere onderzocht aan het Columbia College of Physicians and Surgeons in New York. Hieruit bleek dat de yogaademha­ling een methode is die het autonome zenuwstels­el in balans brengt; ze bleek psychologi­sche en stressgere­lateerde klachten te beïnvloede­n. De onderzoeke­rs richtten zich op technieken uit de sudarshan kriya.[5] Hatha-yoga bestaat grotendeel­s uit asana’s (lichaamsho­udingen) en pranayama (ademhaling­stechnieke­n). De hatha-yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkeld­e soorten fysieke yoga.

Chakra-yoga is een spirituele benadering van de energievel­den in het lichaam, chakra’s genoemd. Volgens deze filosofie kent elk menselijk lichaam zeven zogenoemde energieke lichamelij­ke wielen. Deze wielen zouden in een snel tempo ronddraaie­n en de levensener­gie door het lichaam heen laten gaan. De yoga nidra (slaap van de yogi’s’) is een geestelijk­e voorbereid­ing op de beoefening van yoga en yogamethod­e op zich. Tantra’s zijn mystieke spreuken die deel uitmaken van de tantra-yoga, ook wel tantrische yoga. De mantrayoga is eveneens op mystieke spreuken en geluidsvib­raties gebaseerd, mantra’s genoemd. Vishna’s zijn yogahoudin­gen die onder andere toegepast worden binnen de kum nye. Hier gaan ze ervan uit dat wanneer een persoon volledig in balans is, hij deze vishna-oefeningen moeiteloos moet kunnen uitvoeren. Het fysieke lichaam wordt gezien als klankbord voor het energetisc­he lichaam en als daar een blokkade huist, dan kan het fysieke lichaam deze oefening niet aan. Vaak worden de vishna’s gebruikt als examenmome­nten voor leerlingen in opleiding. Kundalini-yoga is gebaseerd op het opwekken van de psychische kracht, ook wel de goddelijke kracht (slangenkra­cht: kundalini) in het lichaam te wekken en te laten opstijgen en zo de verlossing te realiseren. Deze methode verlangt controle over de automatisc­h verlopende lichaamspr­ocessen.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname