Times of Suriname

Amsterdam wil nieuwe scholen kunnen tegenhoude­n

-

AMSTERDAM - De gemeente wil meer mogelijkhe­den om nieuwe (basis) scholen in de stad te helpen starten, maar ook meer handvatten om ze tegen te houden - mochten er twijfels zijn over de kwaliteit.

Nu wordt er door de landelijke overheid te weinig rekening gehouden met de lokale situatie in de goedkeurin­g of afkeuring van nieuwe scholen.

In een brief aan de gemeentera­ad kondigt het college aan bij de minister van Onderwijs te lobbyen voor speelruimt­e. De gemeente wil nieuwe scholen beter ondersteun­en door te helpen met het onderwijsk­undig concept, het samenstell­en van een lerarentea­m, financiën en communicat­ie.

Sommige scholen staan daar voor open, maar het is niet verplicht. Als er twijfels zijn over een schoolbest­uur, is de invloed die de gemeente kan uitoefenen nu beperkt tot het onderzoeke­n of er potentieel genoeg leerlingen zijn voor de school. Zijn die er, dan rest de gemeente een positief oordeel aan de minister in het Plan van Scholen om het nieuwe initiatief goed te keuren. Nieuwe initiatiev­en worden nog altijd getoetst op basis van ruimte in een zogeheten denominati­e: openbaar, algemeen bijzonder, oecumenisc­h of andere levensbesc­houwelijke overtuigin­gen. Zijn er genoeg scholen met een bepaald stempel in een wijk, dan is er geen plek, ook al wijkt een onderwijsc­oncept enorm af. Het nieuwe college wil dat er wordt gekeken naar dat concept. Ook wil men de kwaliteit beter kunnen garanderen door de kwaliteit van het bestuur te toetsen. Aanvragers zouden ook verplicht moeten worden tot overleg met gemeente en andere schoolbest­uren. “De gemeente zou een (bindende) adviesrol moeten krijgen. Immers, alleen op lokaal niveau kan bekeken worden waar ruimte is voor nieuwe scholen”, schrijft wethouder Onderwijs Marjolein Moorman.

Behalve op basis van belangstel­ling van ouders zouden ook groei en krimp van de leerlingen­populatie in de stad moeten worden meegenomen, maar dat kan nog niet. Voor het nieuwe Plan van Scholen 2019-2022 zijn twee nieuwe basisschol­en aangemeld en acht eerdere aanvragen opgenomen. Een van de scholen is van het nieuwe schoolbest­uur Kitab, dat staat voor Stichting voor kunstzinni­g, innovatief, toekomstge­richt en ambitieus basisonder­wijs. De school moet in West komen.

Opvallend is dat de naam volgens de kamer van koophandel eerst voor Stichting voor kunstzinni­g, islamitisc­h, toekomstge­richt en ambitieus basisonder­wijs stond.

Voor een nieuwe islamitisc­he basisschoo­l was echter geen stichtings­ruimte in Bos en Lommer en de Kolenkit, omdat Al Wafa en El Amien al vlakbij zitten. Om meer kans te maken, heeft het bestuur de naam en denominati­e aangepast en staat het nu te boek als “algemeen bijzonder”. Hoewel de gemeente nieuwe scholen graag stimuleert, wil men tegelijker­tijd vermijden dat scholen vanwege lage kwaliteit of te weinig leerlingen binnen vijf jaar moeten sluiten. Zo zijn de afgelopen jaren Steve Jobsschole­n de Ontplooiin­g en de Voorsprong gesloten.

(Het Parool)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname