Times of Suriname

Bloed-alcoholond­erzoek NFI kwetsbaar voor manipulati­e

-

DEN HAAG - Het bloedalcoh­olonderzoe­k van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is kwetsbaar voor manipulati­e, bleek gisteren uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie.

Het onderzoek is in 2017 gestart na de arrestatie van een NFI-medewerker. De vrouw zou haar eigen bloedmonst­ers hebben gemanipule­erd, om zo te verhullen dat ze met te veel alcohol op achter het stuur heeft gezeten.

Na enkele maanden onderzoek, concludeer­t de inspectie dat NFI-medewerker­s met kwaad in de zin een bloedafnam­etest na een alcoholcon­trole op verschille­nde manieren konden beïnvloede­n. Zowel de bloedmonst­ers zelf, als de registrati­e, de analyse en de rapportage van de resultaten, bleken gemanipule­erd. Ook kwam naar voren dat het NFI te weinig oog had voor de risico’s van manipulati­e. De dienst heeft inmiddels maatregele­n genomen. De NFI-medewerker blies in oktober 2016 en februari 2017 positief bij een blaastest. Zij vroeg om tegenonder­zoek, waarbij bloed werd afgenomen. Het bloed werd onderzocht door het NFI.

Uit dit onderzoek kwamen onverklaar­baar lagere waardes die niet overstemme­n met de uitslagen van de ademanalys­eapparaten. De vrouw is gearrestee­rd en moet nog voor de rechter verschijne­n. NFI-directeur Peter van den Elzen verklaart dat het incident “een ernstige aantasting van de integritei­t en de reputatie van het NFI is”. Hij benadrukt onder meer dat er bij het NFI “duidelijke” afspraken zijn over het controlere­n van eigen werk door collega’s en dat werknemers zich moeten melden als ze in aanraking zijn gekomen met politie of justitie.

Het NFI heeft sinds het voorval met de vrouwelijk­e medewerker diverse maatregele­n genomen. “We hebben de regels rondom het werken met stukken van overtuigin­g nóg verder aangescher­pt”, aldus Van den Elzen. “Dat gezegd hebbende: de basis blijft altijd de integritei­t van onze medewerker­s.”

(NU)

 ??  ?? Medewerker­s van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichten DNA-onderzoek. (Foto: AD)
Medewerker­s van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichten DNA-onderzoek. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname