Times of Suriname

13& 6XULQDPH RUJDQLVHHU­W HHUVWH %RFFLD WRHUQRRL

-

2/<0PISC+ - +et 1ationaal Paral\mpisch Comité Suriname (1PC-Suriname) organiseer­t zaterdag voor het eerst in Suriname een %occia-toernooi. Dit vindt plaats op het complex van het )rank Cameron Instituut, voorheen geheten het S2*.. $an dit toernooi zullen sporters deelnemen die in de afgelopen zes maanden een trainingsp­rogramma voor de introducti­e van boccia in Suriname hebben doorlopen. %occia wordt sinds de Paral\mpische Spelen van 1 erkend als een paral\mpische discipline. Deze tak van sport wordt gespeeld met dertien leren ballen, zes rode, zes blauwe en een witte. +et is de bedoeling de ballen zo dicht mogelijk bij de witte (de ‘jack’) te gooien of rollen. %occia wordt binnen gespeeld op een lang, smal terrein (1 , m x m) dat verdeeld wordt in zes werpvakken.

%occia wordt beoefend door atleten met een ernstige motorische beperking, een schedeltra­uma, hersenverl­amming enzovoorts. De atleten spelen overwegend in een rolstoel en mogen, naar gelang van de classifica­tie, gebruikmak­en van een helling en zich laten bijstaan door een sportassis­tent die met zijn rug naar het speelveld gekeerd zit.

+et is een van de weinige paral\mpische sporten die geen ol\mpische tegenhange­r heeft. +et project Introducti­e van boccia in Suriname is uitgevoerd door het 1ationaal Paral\mpisch Comité van Suriname en is mede gefinancie­rd door $gitos )oundation. $gitos )oundation is een ontwikkeli­ngsarm van het Internatio­naal Paral\mpisch Comité (IPC) en financiert projecten van 1PC’s, internatio­nale organisati­es voor sport voor mensen met een beperking (I2SD’s), Internatio­nale Paral\mpische Sportfeder­aties (I)’s) en 5egionale Paral\mpische Sportorgan­isaties (52’s), gericht op de groei van de paral\mpische beweging.

+et 1ationaal Paral\mpisch Comité Suriname (1PCSurinam­e) is lid van het Internatio­naal Paral\mpisch Comité (IPC) en de officiële organisati­e in Suriname die de paral\mpische beweging co|rdineert, het wereldwijd­e netwerk van organisati­es en individuen die zich verbonden hebben door hun inzet om kansen te creëren in sport voor para-atleten.

9oor sporters met een beperking is het 1PC-Suriname in een tiental parasporte­n de toegang tot deelname aan de Paral\mpische Spelen, die georganise­erd worden door de moederorga­nisatie, het Internatio­naal Paral\mpisch Comité. Sinds zijn bestaan heeft het 1PCSurinam­e deelname van Suriname bewerkstel­ligd aan de Paral\mpische (=omer) Spelen, te weten $thene in 00 met twee atleten, %eijing 00 met twee atleten, /onden in 01 en laatstelij­k in 5io 01 telkens met één atleet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname