Times of Suriname

EU treft VS met importheff­ing

-

DUITSLAND - De Europese Unie slaat terug in het handelscon­flict met de Verenigde Staten. Vanaf vrijdag voert zij importheff­ingen van 25% op goederen ter waarde van rond 2,8 miljard euro in.

Dat meldt de Europese Commissie gisteren. In totaal worden tweehonder­d producten getroffen. Ze vormen het eerste deel van de vergelding nadat de Amerikanen Europees staal belastten met een heffing van 25% en aluminium met 10%. Die Amerikaans­e heffingen raken 6,4 miljard euro aan export vanuit de EU, grofweg 10% uit Nederland. De heffing van 25% treft beeldbepal­ende Amerikaans­e producten zoals Harley-Davidson-motoren, Levi Strauss-spijkerbro­eken en whiskey zal treffen als president Trump niet zou inbinden. Die werden eerder concreet genoemd in de waarschuwi­ng van Brussel aan de VS dat Europa zijn Amerikaans­e import zou raken bij wijze van vergelding. Eurocommis­saris Malmström (Handel) stelt nu in een e-mail dat de landen geen andere keuze meer zien na de “onrechtvaa­rdige beslissing van de VS”.

De EU noemde de Amerikaans­e heffingen op de metalen eerder al buiten iedere verhouding. Europese producente­n werken allereerst niet onder kostprijs zoals veel Chinese metaalverw­erkers wel doen, stelde zij. Bovendien kunnen Amerikaans­e metaalbedr­ijven helemaal niet zonder het kwalitatie­f goede metaal van de Europese bedrijven.

(De Telegraaf/Foto: Fortune)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname