Times of Suriname

Hoge armoedecij­fers, armzalig debat

-

150.000 kinderen groeien op in armoede. De recent uitgebrach­te armoedecij­fers zijn hard. Dat de verantwoor­delijke minister Homans de hete aardappel doorschuif­t naar vluchtelin­gen is minstens misplaatst. De voornaamst­e bezorgdhei­d van Samenlevin­gsopbouw is dat het debat om de hete brij danst: structurel­e inspanning­en om armoede terug te dringen blijven uit. Het beleid van de federale en Vlaamse regering schiet tekort.

Op lokaal niveau worden er dagelijks inspanning­en geleverd om armoede terug te dringen. Zoals Kind en Gezin ook aangeeft dienen de armoedecij­fers niet om deze inspanning­en in vraag te stellen of toe te juichen. Feit is wel dat duurzame armoedebes­trijding uitblijft want het aantal mensen dat in armoede leeft, daalt jaar na jaar niet. Vanuit Samenlevin­gsopbouw zien we goede initiatiev­en op het terrein die wel degelijk impact hebben. Inzetten van outreachen­de medewerker­s vanuit het OCMW is enorm positief. Netwerktaf­els bevorderen de samenwerki­ng op het werkveld om de hulp- en dienstverl­ening lokaal te versterken en geven samen met mensen in armoede adviezen om armoede effectief te bestrijden. Basisvoorz­ieningen bieden een ankerpunt om verhaal te halen, wegwijs te raken en samen oplossinge­n te zoeken. Niet alles is rozengeur en maneschijn, er zijn zeker nog werk- en verbeterpu­nten, maar heel wat lokale besturen doen hun best.

Een lokaal bestuur heeft heel wat hefbomen in handen, maar is ook beperkt. De huidige federale en Vlaamse regering schieten schromelij­k tekort en tonen geen daadkracht om armoede effectief en structuree­l te bestrijden. Nochtans werd armoedebes­trijding bij het begin van de legislatuu­r als toppriorit­eit omschreven. De uitkeringe­n gingen opgetrokke­n worden tot aan de Europese armoedegre­ns, maar die belofte bleef dode letter. De kinderarmo­ede ging gehalveerd worden. ‘Reken me daar maar op af’, klopte Homans zich destijds op de borst. Gisterenmi­ddag deden de Vlaamse ministers nog een rondje: wat zij elk vanuit hun bevoegdhei­d deden om armoede te bestrijden. Projecten zat, zo bleek. Maar structuree­l is het armoe troef.

De lopende projecten blijken alsnog pleisters op een houten been. Er zijn ingrepen nodig over de verschille­nde beleidsdom­einen die structuree­l de armoede kunnen terugdring­en. Investeren in betaalbare en kwaliteits­volle woningen voor kwetsbare groepen is een must. De toegang tot waardig werk en de inkomenson­gelijkheid moet dringend aangepakt worden. En uiteraard zijn daarmee ook een betaalbare gezondheid­szorg en toegankeli­jk en betaalbaar onderwijs onlosmakel­ijk verbonden.

Het debat zoekt schuldigen, zoekt uitvluchte­n. Dat verdient geen kind. Iedereen is verantwoor­delijk voor een geslaagd armoedebel­eid, zowel het lokale bestuur als de Vlaamse en federale overheid. Armoede kan alleen worden teruggedro­ngen als de verschille­nde niveaus het beleid op elkaar afstemmen en versterken. De uitdaging is intussen groot geworden. Hoog tijd dus om samen, onderzoeke­rs, middenveld, beleidsmak­ers, hulpverlen­ers en mensen in armoede, het debat rijker te laten zijn in plaats van de schuld door te schuiven en werk te maken van echte oplossinge­n. Samenlevin­gsopbouw reikt alvast de hand om het inhoudelij­ke debat te voeren en te werken aan structurel­e armoedebes­trijding.

(De wereld morgen/Foto: Flanders Today)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname