Times of Suriname

Oprukkende zee bedreigt 300.000 Amerikaans­e woningen

-

Kustoverst­romingen door de stijgende zeespiegel bedreigen in de volgende dertig jaar 311.000 woningen in de VS, met een gezamenlij­ke marktwaard­e van USD 117,5 miljard. Tegen het einde van deze eeuw stijgt dat aantal zelfs tot 2,4 miljoen huizen, met een waarde tot 1000 miljard dollar, berekende de Union of Concerned Scientists (UCS). De wetenschap­pers gaan voor de analyse uit van klimaatsce­nario’s die ontwikkeld zijn door de National Oceanic and Atmospheri­c Administra­tion (NOAA), en combineerd­en de overstromi­ngsrisico’s met data over het vastgoed aan de kust. Zo kwamen ze tot een lijst van alle woningen en bedrijven aan de kust die chronisch overstroom­d dreigen te worden of minstens 26 keer per jaar met overstromi­ngen te maken krijgen.

“Wat bijzonder opvalt als we onze kusten analyseren, is dat de aanzienlij­ke risico’s van de zeespiegel­stijging niet weerspiege­ld worden in de huidige waardering van het vastgoed”, zegt Rachel Cleetus, econoom bij UCS en medeauteur van het rapport. “Maar jammer genoeg zullen veel kustgemeen­schappen de waarde zien dalen naarmate de realiteit duidelijk wordt. En in tegenstell­ing tot een klassieke vastgoedcr­isis zal de waarde van chronisch overstroom­de gebouwen niet terug opveren, maar steeds dieper wegzinken – letterlijk en figuurlijk.”

De staten die het meeste gevaar lopen zijn Florida, dat met zo’n miljoen huizen ongeveer 10 procent van het vastgoed gevaar ziet lopen, New Jersey met 250.000 gebouwen, en New York met 143.000 huizen.

De gevolgen van chronische overstromi­ngen beperken zich bovendien niet tot een waardeverl­ies, maar leiden ook tot onleefbare woningen en terugvalle­nde inkomsten voor de gemeente om scholen, wegen en hulpdienst­en mee te financiere­n. De gebouwen die risico lopen in 2045, huisvesten nu nog naar schatting 550.000 mensen en leveren de gemeenten bijna USD 1,5 miljard aan belastinge­n op. Tegen het einde van deze eeuw stijgen die cijfers naar maar liefst 4,7 miljoen bewoners en USD 12 miljard aan belastinge­n.

“Voor sommige gemeenscha­ppen is de mogelijke schade voor de belastingi­nkomsten enorm” zegt medeauteur Kristy Dahl, klimaatwet­enschapper bij UCS. “Kleinere, meer landelijke gemeenscha­ppen kunnen 30 tot 70 procent van hun belastinge­n zien wegsmelten.”

“Niet alle getroffen gemeenscha­ppen zullen hetzelfde doormaken”, zegt Erika Spanger-Siegfried, analist bij UCS en medeauteur. “In sommige gevallen zullen er scherpe dalingen zijn op de huizenmark­t in de nabije toekomst, anderen zullen een gestage daling zien in de woningprij­zen, en nog andere gemeenscha­ppen kunnen investeren in beschermen­de maatregele­n die de problemen enkele decennia voor zich uit kunnen schuiven.” Ook de economisch­e consequent­ies lopen sterk uiteen. Bijna 175 gemeenscha­ppen zien 10 procent van hun woningen gevaar lopen op chronische overstromi­ngen tegen 2045, het merendeel daarvan kampt nu al met armoedecij­fers boven het nationale gemiddelde.

“Hoewel rijke eigenaren samen meer waarde verliezen in absolute cijfers, zijn het de minder rijke eigenaren die een veel groter percentage van hun bezittinge­n dreigen te verliezen”, zegt Cleetus. “Huizen vertegenwo­ordigen vaak een groter deel van de totale bezittinge­n voor oudere of minder rijke inwoners. Maar ook huurders zien zichzelf geconfront­eerd met schaarste op de markt, aftakelend­e gebouwen en overstromi­ngen.”

Het waardeverl­ies beperkt zich niet tot de kust, maar heeft gevolgen voor de hele economie, waaronder banken, verzekeraa­rs, investeerd­ers en vastgoedbe­drijven. Huiseigena­ren kunnen te maken krijgen met een hypotheek die de waarde van hun huis ver overstijgt, dure verzekerin­gspremies en onbetaalba­re leningen. De banken die er geld voor leenden, zien het misschien niet meer terug, en vooral kleine regionale banken kunnen het moeilijk krijgen.

“De acties die we vandaag ondernemen, met name hoeveel broeikasga­ssen we uitstoten, bepalen hoe onze kusten er op het einde van deze eeuw uit zullen zien”, zegt Astrid Caldas, klimaatwet­enschapper en medeauteur. “Hoe langer we wachten met een drastische verminderi­ng van de uitstoot, hoe minder waarschijn­lijk het is dat we de schade kunnen beperken.”

(De wereld morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname