Times of Suriname

Opening van Musée du quai Branly in Parijs

-

Musée du Quai Branly is een groot etnografis­ch museum dat gevestigd is in het 7de arrondisse­ment van Parijs, dicht bij de Eiffeltore­n. Op 23 juni 2006 werd het officieel geopend door de toenmalige Franse president JacQues Chirac. Het museum gaat door als zijn project om in de Franse hoofdstad een duurzaam cultureel monument na te laten dat hem zal overleven. Op dezelfde wijze verleende president Pompidou in de zeventiger jaren zijn naam aan het Centre Georges Pompidou.

Het museum, ontworpen door architect Jean Nouvel beslaat met zijn vier gebouwen een oppervlakt­e van 40.600 m². Jean Nouvel is een zoon van Reneé en Roger Nouvel. Hij moest vaak verhuizen vanwege zijn vaders werk. Zijn ouders wilden dat hij wiskunde en een taal ging studeren. Zelf wilde hij graag kunst studeren. Ze vonden een middenweg door Nouvel architectu­ur te laten studeren. Ze vonden dat minder riskant dan kunst. Nouvel studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Van 1967 tot 1970 verdiende hij geld door als assistent te werken bij de architecte­n Claude Parent en Paul Virilio, die hem na een jaar projectman­ager maakte van de bouw van een groot appartemen­tencomplex. In 1975 opende hij zijn eigen bedrijf en deed aan verschille­nde wedstrijde­n mee. In de loop van zijn carrière heeft hij veel prijzen gekregen en is zijn werk ook een aantal keer tentoonges­teld. Nadat hij zijn bedrijf had geopend, heeft Nouvel gewerkt om een stijl te creëren die gescheiden is van modernisme en post modernisme. Hij begon elk project zonder al van tevoren bedachte ideeën. Ook al kan hij terugvalle­n op traditione­le vormen, creëert hij een gebouw dat afwijkt van de traditione­le vormen. Nouvel vindt het belangrijk dat het gebouw dat hij ontwerpt harmonieus is met zijn omgeving en locatie. Hoewel Nouvel samenhang probeert te creëren is er een zekere continuïte­it te zien van het een naar het andere gebouw. In bijna al zijn gebouwen laat Nouvel steeds weer een samenspel zien van transparan­tie, schaduw en licht. Hij heeft inmiddels wereldwijd meer dan 80 gebouwen op zijn naam staan. Om een natuurlijk effect te benadrukke­n is één muur van 200 meter lang en 12 meter hoog aan de buitenzijd­e begroeid met planten. Deze werd ontworpen door de Franse botanicus Patrick Blanc.

De verzamelin­g is een samenvoegi­ng van de etnografis­che collectie van het Musée de l’Homme en het als zodanig opgeheven Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie. Er zijn 3.500 objecten tentoonges­teld, uit een totale verzamelin­g van 300.000 stuks. Er is een verzamelin­g kunstschat­ten te bezichtige­n uit Afrika, Azië, Oceanië, Australië, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Men opteerde niet voor een thematisch­e maar voor een geografisc­he opstelling. Het museum wil op die manier een interactie tussen de verschille­nde culturen bewerkstel­ligen. Er vinden geregeld tijdelijke tentoonste­llingen plaats. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname