Times of Suriname

&DWDODDQVH VHSDUDWLVW­HQ ZHLJHUHQ RP GH NRQLQJ QRJ WH RQWPRHWHQ

-

63$N-E - De separatist­ische regionale regering van Catalonis wil de 6paanse koning niet meer ontmoeten. Koning )elipe 9, heeIt de “onderdrukk­ing´ van de Catalanen en “de vervolging van de voorstande­rs van onaIhankel­ijkheid´ goedgekeur­d, zo motiveerde minister-president -oaTuim 7orra zijn beslissing vrijdag in %arcelona. 7orra zei dat hij de opening van de Middelland­se =eespelen in de Catalaanse stad 7arragona wel zou bijwonen, ook al houdt de koning de openingsto­espraak. “,k zal echter geen Ioto¶s met de koning laten maken´, zei hij in het regeringsp­aleis van Catalonis. 9oortaan wil hij niet meer deelnemen aan evenemente­n met de koning. +ij zal de 50-jarige monarch ook niet naar Catalonis uitnodigen.

Deze week hadden 7orra en de twee vroegere minister-presidente­n Carles 3uigdemont en $rtur Mas de koning om een ontmoeting gevraagd. +et koningshui­s ging niet in op de vraag en speelde de brieI aan de centrale regering in Madrid door.

Op 3 oktober 2017, twee dagen na het omstreden reIerendum over onaIhankel­ijkheid van Catalonis, had het staatshooI­d in een tv-toespraak gezegd dat de regionale regering met haar separatist­ische plannen “de economisch­e en sociale stabilitei­t van Catalonis en heel 6panje op het spel zette´. 7orra¶s voorganger 3uigdemont vluchtte na zijn aIzetting naar %elgis. Op 25 maart werd hij op grond van een Europees aanhouding­sbevel in Duitsland aangehoude­n. +et Duitse gerecht moet nu beslissen oI hij aan 6panje wordt uitgelever­d.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname