Times of Suriname

*eschiedeni­s van 0icke\ 0ouse

-

Mickey Mouse is een stripfiguu­r. Hij werd in 1928 getekend door Walt Disney. Hij zou eigenlijk geen oren krijgen, maar iemand tekende ze er per ongeluk bij. Dit zag er zo leuk uit dat de grote oren bleven. Mickey’s gezicht is ook anders geworden. Vroeger zag hij er strenger uit. Ook Mickey’s naam is veranderd, Walt wou Mickey eerst Mortimer laten heten maar de vrouw van Walt vond Mickey een betere naam. Daarom heet Mickey nu zo. Disney is niet de enige die Mickey voor de films, tekenfilms en strips tekende.

De meest beroemde tekenaar van

Mickey is de op

6 februari 2004 overleden,

John Kench. Mickey heeft in de strip Donald Duck een leven als oom van Puk en Max en detective. Zijn vriendin is Minnie Mouse. Zij is al een paar keer ontvoerd door Boris Boef en zijn hulpjes. Gelukkig is ze elke keer bevrijd door Mickey, Goofy en Pluto.

Goofy is de beste vriend van Mickey. Goofy is erg onhandig en zijn huis is vaak een puinhoop. Zelfs een kast met 50 laden helpt niet tegen de ongelofeli­jke rommel in zijn huis. Hij heeft zelfs zijn geld in de suikerpot, het zout zit in de spaarpot. Goofy heeft 2 vrienden: Karel Paardenpoo­t, die getrouwd is met Clarabella Koe en Mickey Mouse. Boris Boef probeert Mickey altijd dwars te zitten, maar Commissari­s o ‘Hara weet hem

meestal toch in de cel te krijgen. Mickey Mouse woont in Duckstad samen met Puk en Max. In honderden kleine filmpjes speelt Mickey samen met Donald Duck de hoofdrol. Het eerste tekenfilmp­je met geluid waar Mickey in voor kwam heette Steamboat Willy (in 1928).

Mickey is eigenlijk gemaakt door een paar rondjes op elkaar te zetten. Dit bleek precies goed te zijn voor de animatiefi­lms die Walt Disney maakte. Mickey is in de trein geboren. Het bedrijf van Walt Disney had bijna geen geld meer. Samen met zijn vrouw Lilian stapt Walt op de trein om terug te reizen naar Hollywood. Zijn bedrijf was bijna failliet en er moest nodig een nieuw tekenfilmf­iguur bedacht worden. Walt maakte tijdens de treinreis wat schetsen van figuren, een daarvan was een muis. Zijn vrouw vond Mickey meteen al leuk. Walt vertelt zelf van de treinreis: “Het leek of de wielen van de trein telkens ‘tjoek tjoek muisss tjoek tjoek muisss’ deden en de stoomfluit leek het laatste woord klagelijk te krijgen. Tegen de tijd dat de trein in Hollywood aankwam, had ik mijn droommuis al aangekleed met een rood fluwelen broekje met daarop 2 grote glanzende knopen, en ook het eerste verhaal over Mickey had ik al af.’’

Mickey werd overal op de wereld bekend. Er zijn zelfs stripalbum­s over hem, in Duitsland wordt er een stripblad verkocht over hem, hier hebben we de Donald Duck, daar hebben ze de Mickey Mouse. Mickey werd een rage, er werden duizenden producten van hem verkocht, er werden naar heel veel films van hem gekeken en er werden zelfs Mickey Mouse-clubs opgericht. Veel kinderen spaarden Mickey Mouse-spullen. Ook oudere mensen waren helemaal gek op Mickey.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname