Times of Suriname

Santokhi: “Deze bevolkings­groepen zijn naar Suriname gebracht om ons land op te bouwen”

-

PARAMARIBO – Chandrikap­ersad Santokhi, voorzitter van de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij (VHP), zei zaterdag tijdens een culturele avond in het partijcent­rum in verband met 165 jaar Chinese Immigratie, 155 jaar Ketikoti en 145 jaar Hindostaan­se Immigratie dat het geen toevalligh­eid is dat alle drie herdenking­en zijn.

“Ik denk het niet. Deze bevolkings­groepen zijn naar Suriname gebracht om ons land op te bouwen. De ene iets later dan de ander en de ene onder veel dramatiser­e omstandigh­eden dan de ander.” Dat was volgens Santokhi respectiev­elijk 165, 155 en 145 jaar geleden. De VHP-voorzitter vergist zich echter als hij zegt dat de slaven 155 jaar geleden naar Suriname kwamen. De slavernij in Suriname is op 1 juli 1863 afgeschaft.

Anno 2018 is volgens hem het doel nog steeds hetzelfde, namelijk ons geliefd en mooi land opbouwen, alleen nu niet meer afzonderli­jk maar gezamenlij­k. Santokhi merkt op dat wij respectiev­elijk 165, 155 en 145 jaar samen met elkaar leven. The next level is required en die lijkt hem samenwerke­n op elk vlak, in elke sector voor of Suriname. “Met genoegen van onze kinderen, die veel minder ‘afzonderli­jk’ met elkaar omgaan zoals wij dat deden. Die door, onder andere, social media veel en veel dichter bij elkaar komen en ook nog frequenter dan wij dat eerder deden en hebben kunnen doen. Zij hebben dus eigenlijk al een ruime voorsprong op ons. Belangrijk is om die voorsprong goed te richten door hen te begeleiden daarin. Kijk goed naar de bigiyari’s, stuk voor stuk, het is geen toevalligh­eid, het heet

bigiyari

voorbestem­ming, het lot, oftewel destinatie, en destinatie is iets bloedserie­us, daar moet je uitputtend gebruik van maken.”

Voor hem is de hamvraag of er zo eerder over is nagedacht. Hij denkt misschien wel, maar dan lijkt het hem in onvoldoend­e mate. Volgens hem vraagt niemand naar een absolute eenheid, want dat is niet haalbaar. Het begin is voor hem respect voor elkander, actief en oprecht respect, niet in het openbaar wel, maar thuis leer je je kinderen andere dingen of heb je een tegenoverg­estelde gedachte. “Oprecht respect, liefde en vooral tolerantie jegens elkaar. Respect, liefde en tolerantie vormen de stonfutu’s voor verdraagza­amheid en dat is essentieel voor economisch­e, financiële, sociale, culturele, menselijke, geestelijk­e en spirituele vooruitgan­g individuee­l en collectief. Wanneer wij dat doorhebben en de instrument­en hiertoe scherper hebben geïdentifi­ceerd...pas dan zullen wij in staat zijn met oprechte verdraagza­amheid voor elkaar dit land gezamenlij­k vooruit te trekken! Meer hebben wij niet nodig.” Alles is volgens de VHP-voorzitter al duidelijk. Hoe en waarom wij hier samenkwame­n, is helder want dat is de destinatie. Hij vraagt daarom verdraagza­amheid naar elkaar te tonen en dan zul je zien waartoe wij nog meer in staat zijn. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname