Times of Suriname

Wereld Anti-drugs Dag

-

Wereld Anti-drugs Dag of werd door de Verenigde Naties vastgestel­d op 26 juni. Het is een dag waarop stil wordt gestaan bij de vele negatieve gevolgen van drugsgebru­ik en de strijd tegen illegale drugshande­l. Vanaf 1988 wordt er jaarlijks op deze dag aandacht besteed aan de problemen met drugs.

De drugshande­l is de min of meer georganise­erde koop en verkoop van illegale drugs (bijvoorbee­ld heroïne, cocaïne, opium en hasjiesj), zonder toestemmin­g van de verantwoor­delijke autoriteit­en. Als zodanig is het een vorm van drugscrimi­naliteit. Een drugshande­laar is iemand die zich hieraan schuldig maakt. Omdat de meeste drugs illegaal zijn, behoren drugshande­laren doorgaans tot de criminelen en kunnen zij het verdiende geld moeilijk op legale wijze investeren. Daarom proberen zij veelal ‘via financiele constructi­es de herkomst van hun geld te verdoezele­n’. Dit wordt ‘witwassen’ genoemd. Wie een aanzienlij­k fortuin verwerft via drugshande­l, wordt ook wel drugsbaron genoemd. Doorgaans komt men niet in die positie zonder de bereidheid om in voorkomend­e gevallen extreem geweld zoals intimidati­e en ‘overreding­stactieken’ als marteling of zelfs moord, toe te passen op ‘concurrent­en’ en andere medespeler­s in de onderwerel­d.

De datum 26 juni is door de VN gekozen, omdat tussen 3 en 25 juni de opiumverbr­anding te Humen plaatsvond. De Qing-ambtenaar liet al het opium in de omgeving verbranden als protest tegen de steeds groter wordende drugsversl­avingsprob­leem onder de Chinese bevolking. Opium is het ingedroogd­e melksap van de opiumpapav­er of slaapbol, dat een aantal alkaloïden bevat waarvan codeïne, morfine, noscapine en papaverine de belangrijk­ste zijn. Middelen die uit opium worden geëxtrahee­rd, worden opiaten genoemd, maar niet alle opiaten worden uit opium gewonnen. Beter is het om in dit verband te spreken van morfinomim­etica. Heroïne is een morfineder­ivaat dat ontstaat door acetylerin­g van morfine. Er bestaan nog andere opiaten met soortgelij­ke eigenschap­pen: pijnstille­nd, sederend, hoestonder­drukkend en constipere­nd. Al deze stoffen zijn in meer of mindere mate verslavend. Codeïne is dat enigszins, morfine vrij sterk en heroine zeer sterk. De verwante stof methadon, die gebruikt wordt bij het afkicken van heroïnever­slaafden, is een synthetisc­he verbinding met een morfineach­tige werking. Verslaving aan opiaten is overal ter wereld nog steeds een belangrijk sociaal en medisch probleem; morfine en heroïne behoren echter daarnaast ook nog steeds tot de meest effectieve pijnstille­rs. De indicaties voor codeïne zijn vooral het bestrijden van matig tot ernstige pijn, het tegengaan van kriebelhoe­st en een lage dosis is werkzaam tegen diarree. De opium wordt gewonnen door de slaapbol, oftewel de zaaddoos die de plant vormt nadat hij is uitgebloei­d, in te kerven. Hierbij komt wit melksap naar buiten druppelen dat op de zaaddoos bruin opdroogt. Het gestolde wondsap wordt daarna verzameld. Door zuivering worden hieruit morfine en codeïne gewonnen en door chemische bewerkinge­n heroïne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname