Times of Suriname

Dag van de Zeevaarder

-

Door de Internatio­nale Maritieme Organisati­e van de Verenigde Naties is 25 juni ingesteld als de Dag van de Zeevaarder. Deze dag werd ingesteld tijdens een conferenti­e in Manilla, Filippijne­n in 2010, met als reden om stil te staan bij hoe belangrijk de taak van de dappere matrozen op de zeven zeeën wel niet is.

Een matroos is iemand die alle algemene en voorkomend­e werkzaamhe­den aan boord van een schip verricht die nodig zijn om het schip rein en zeewaardig te houden. Dit houdt onder meer in het onderhoud aan en het schoonhoud­en van het schip, roerganger zijn en uitkijk houden. Wanneer het zeilschepe­n betreft, gaat het ook om het bedienen van de zeilen.

Bij de koopvaardi­j wordt onderschei­d gemaakt tussen licht- en volmatroze­n. Een lichtmatro­os is beginnend matroos, ook wel aankomend matroos of matroos onder de gage genoemd. Een lichtmatro­os werkt als assistent van de bootsman en kwartierme­ester op een zeilschip. Hij zorgt voor de veiligheid van de gasten, maar verricht ook benedendek­s huishoudel­ijke taken. Een lichtmatro­os is na de deksman de laagste in hiërarchie. Een lichtmatro­os volgt wel een beroepsopl­eiding, terwijl een deksman geen opleiding heeft of volgt. Een volmatroos bezit het diploma volmatroos. Dit betekent dat de matroos kan splitsen en knopen en met zeilen en riemen kan omgaan. Tevens kan hij aan het roer staan en het schip onderhoude­n. Ook de bevelen met betrekking tot de reddingsmi­ddelen moet hij kunnen uitvoeren.

Bij de toenmalige zeevisseri­j was het begrip matroos een aanduiding van een rang onder de bemannings­leden. Zo kende men bij de vleetvisse­rij in aantallen en in rang van laag naar hoog de afhouder, reepschiet­er, jongste, een of twee oudsten, wisselend vijf of zes volwaardig­e matrozen (van wie er één tevens als kok fungeerde), een zevende of achtste matroos die iets minder verdiende dan de volwaardig­e matroos, een motordrijv­er, de stuurman en de schipper. De motordrijv­er of monteur kwam in beeld toen vanaf de jaren 1920 de loggers gemotorise­erd werden. De rang die men innam, was bepalend voor het deel van de geldelijke opbrengst van de vangst dat men ontving. Ook bij de beugvisser­ij en de sleepnetvi­sserij kende men de rang van matroos.

Zonder zeevaarder­s zouden onze kleren, voedsel, cadeautjes en gadgets ons niet bereiken. Eigenlijk zijn wij dus volledig afhankelij­k van deze mensen. De dag wordt op 25 juni belicht omdat toen het amendement is aangenomen, dat moest zorgen voor meer aandacht voor de zeevaarder­s, meer respect voor wat zij doen, en voor verbeterde werkomstan­digheden.

(Bron: Wikimedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname