Times of Suriname

Honderden watervogel­s besmeurd met olie na aanvaring tanker

-

ROTTERDAM - Verschille­nde dierenorga­nisaties organiseer­den zondag een reddingsac­tie voor honderden vogels die zijn besmeurd met stookolie. De smurrie lekte zaterdag uit een tanker in de Derde Petroleumh­aven in Rotterdam. Het opruimen van de olie gaat nog dagen duren.

Aan de actie deden diverse dierenambu­lances, Zeezoogdie­renhulp Kop van Goeree en het Reddingste­am Zeedieren Nederland mee. De besmeurde vogels werden opgevangen en schoongema­akt bij de Stichting Vogelklas Karel Schot.

Naar schatting zijn honderden vogels met olie bedekt, waaronder zwanen, aalscholve­rs, meeuwen, ganzen en futen. De besmeurde vogels werden aanvankeli­jk opgevangen bij de Stichting Vogelklas Karel Schot, maar die kan de drukte volgens de zegsman niet meer aan. Rijkswater­staat gaat volgens het protocol bij olierampen een noodhospit­aal neerzetten op een nog te bepalen plek. Onder de besmeurde vogels zijn onder meer zwanen, ganzen en eenden. Vooralsnog zijn geen besmeurde zeehonden of zeehondenp­ups, die ook rondzwemme­n in het gebied, gezien. “Die laten we nu even met rust, zodat ze op de kant blijven”, aldus de woordvoerd­er.

Het Havenbedri­jf Rotterdam stelt de eigenaar van de tanker, Odfjell, aansprakel­ijk voor de lekkage en de schade. Waarvoor het bedrijf precies aansprakel­ijk wordt gesteld, moet nog nader worden bepaald, zegt een woordvoerd­er van het Havenbedri­jf.

Een woordvoerd­er van de Veiligheid­sregio RotterdamR­ijnmond liet zondagmorg­en weten dat er de hele nacht is doorgewerk­t om de stookolie op te ruimen. “De vervuiling in Derde Petroleumh­aven is het grootst. Daar waren zes boten bezig om de olie op te ruimen. Maar ook op de rivieren werd er schoongema­akt.”

In die haven is een oliescherm opgezet, dat volgens de woordvoerd­er ervoor heeft gezorgd dat de meeste olie daar is gebleven. Desondanks is olie terechtgek­omen in de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg, die in elkaar overgaan. Het verspreidi­ngsgebied is inmiddels van Hoek van Holland tot aan de Spijkeniss­erbrug. Ook is wat olie in Rotterdam terechtgek­omen. “Het is niet één dikke laag olie, maar op sommige plekken concentree­rt de olie zich en op andere stukken ligt er alleen een dun filterlaag­je olie.”

De olie is al gesignalee­rd tot in Hoek van Holland. Volgens de woordvoerd­er hoeven de Noordzeest­randen zich geen zorgen te maken dat de olie daar aanspoelt. Er wordt wel gewaarschu­wd om de stranden langs de Maas en de Nieuwe Waterweg te mijden, omdat de olie daar wel aanwezig is in het water.

Het scheepvaar­tverkeer kan grotendeel­s doorgaan. De meeste commerciël­e havens zijn in gebruik, met uitzonderi­ng van de Wilhelmina­haven en de Derde Petroleumh­aven. Wel waren verschille­nde plezierhav­ens gesloten, waaronder in Schiedam, Vlaardinge­n, Maassluis en Hoogvliet. (NU)

 ??  ?? Tanker lekt tweehonder­d ton olie in haven Rotterdam
Tanker lekt tweehonder­d ton olie in haven Rotterdam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname