Times of Suriname

Duizenden mensen protestere­n in zes plaatsen tegen groei luchtvaart

-

HOENDERLOO - Enkele duizenden demonstran­ten protesteer­den zaterdagmi­ddag in zes plaatsen tegen de groei van de luchtvaart. Met spandoeken met opschrifte­n als ‘Luchtvaart groeien doet de aarde gloeien’, ‘Luchtvaart die zorgen baart’, ‘Red de rust in Hoenderloo’ en ‘Noodlandin­g voor het klimaat’, tekenden zij verzet aan tegen de toename van het aantal vliegbeweg­ingen. De demonstran­ten kwamen veelal in rode kleding in het begin van de middag samen in de stadscentr­a van Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Zwolle. Met de kleding en attributen wilden zij ‘een rood signaal’ afgeven aan de overheid dat de grenzen aan de groei van het vliegverke­er zijn bereikt. De protestact­ie is bedacht door Greenpeace en het onlangs opgerichte Landelijk Bewonersbe­lang Luchtvaart (LBBL), waarin de regionale bewonersve­renigingen bij Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Lelystad Airport, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde samenwerke­n. Zij bepleiten onder meer het gebruik van treinen voor korte afstanden binnen Europa ter beteugelin­g van de luchtvaart.

“De CO2-uitstoot van de luchtvaart blijft maar groeien terwijl de rest van Nederland de schouders zet onder de strijd tegen klimaatver­andering. De deelnemers van het protest kijken niet langer stilzwijge­nd toe”, aldus Cas van Kleef, campagnele­ider Greenpeace.

“Als het in stad A niet lukt om luchthaven­s uit te breiden omdat er te veel protest is, dan proberen ze het wel in stad B. Maar als je ergens anders deze CO2- en fijnstofka­nonnen toelaat, krijg je het onherroepe­lijk in je eigen achtertuin terug. Daarom is het belangrijk dat we ons in zes steden verenigen.” (NU)

 ??  ?? Duizenden protestere­n tegen groei luchtvaart
Duizenden protestere­n tegen groei luchtvaart

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname