Times of Suriname

Leiders verwachten weinig concrete oplossinge­n bij mini-migratieto­p

-

DUITSLAND - De zestien leiders die gistermidd­ag in Brussel aan tafel zijn geschoven voor een enkele uren durende mini-migratieto­p verwachten weinig concrete uitkomsten. Tegelijker­tijd wrijven rechtse leiders zich in de handen over de winst die ze al hebben geboekt.

“De migratie op Europa beperken door een betere bewaking van de buitengren­zen, is inmiddels een gemeenscha­ppelijk doel”, aldus de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz, per 1 juli zelf Raadsvoorz­itter. “Het overleg heeft lang vastgezete­n, maar er liggen nu goede voorstelle­n op tafel om verder te komen”, aldus de Deense premier Rasmussen, zonder specifieke­r te worden.

De laatste dagen duiken steeds meer plannen op die neerkomen op uitbestedi­ng van het Europese asielbelei­d. Opvangcent­ra buiten Europa waar oorlogsvlu­chtelingen kunnen worden gescheiden van economisch­e migranten. Gesloten opvangcent­ra op het Europese continent maar buiten de EU waar afgewezen asielzoeke­rs kunnen worden opgevangen in afwachting van hun uitzetting. En dan zitten de nog veel hardere OostEurope­anen er vandaag nog niet eens bij.

Voor de Franse president Macron was het reden om bij binnenkoms­t een duidelijke waarschuwi­ng te laten horen: elke oplossing moet gemeenscha­ppelijk zijn, en moet conform de Europese waarden en principes zijn: met respect voor mensenrech­ten, de rechten van het individu en de soevereini­teit van lidstaten. Maar ook zei hij dat wanneer besluiten met alle 28 onmogelijk zijn, Europa met een kopgroep verder kan. Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker riep de minitop midden vorige week tamelijk onverwacht­s bijeen, en fietste daarmee dwars door de agenda van Raadsvoorz­itter Tusk, die vandaag niet aanwezig is. Ook de zogenaamde Visegrad-landen – Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije – bleven uit protest weg. Tusk staat dichter bij hen dan Juncker, omdat hij eind vorig jaar al een kruis leek te maken over de verplichte spreiding van asielzoeke­rs, fel afgewezen door de OostEurope­anen.

Diverse leiders lieten zich al bij binnenkoms­t ontvallen dat ‘er geen besluiten komen’, het enkel gaat om ‘een gedachtewi­sseling’, of ‘voorbereid­ingen voor onze formele top later deze week’. Ook Rutte zei ‘niet superoptim­istisch’ te zijn: ,,Ik hoop dat er na afloop irritaties zijn uitgesprok­en en er een goede ronde kan worden gehouden.” Daardoor moet het dan mogelijk worden donderdaga­vond ‘hopelijk’ wel besluiten te kunnen nemen.

Die gaan wat Rutte betreft niet in de richting van een Frans/Spaans plan om opvangkamp­en binnen de EU op te richten: dan blijft immers de verleiding om toch weer met een gammel bootje de Middelland­se Zee op te gaan. Kanselier Merkel, die de minitop het hardste nodig heeft en wel om een hoogoplope­nd binnenland­s conflict met haar minister van Binnenland­se Zaken Seehofer te bezweren, verwacht ook geen besluiten, maar zei wel te hopen op hier en daar wat afspraken tussen landen onderling.

Die moeten dan vooral de ‘secundaire bewegingen’ van asielzoeke­rs (van het ene land naar het andere) tegengaan. Seehofer wil per 1 juli asielzoeke­rs die elders al asiel hebben aangevraag­d terugsture­n naar het land waar ze dat hebben gedaan. Dat zet de open binnengren­zen onder druk, en daarom, aldus Merkel, is ‘een slimme oplossing’ nodig. Bronnen in Brussel roepen al dagen dat de minitop enkel bedoeld is ‘om een kanselier te redden’, maar de Luxemburgs­e premier Xavier Bettel sprak dat met stemverhef­fing tegen. “We zijn hier om Europese oplossinge­n te vinden. Je ziet dat allerlei landen nu hun eigen oplossing kiezen, dat is niet het Europa dat ik wil.”

(AD)

 ??  ?? Mark Rutte.
Mark Rutte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname