Times of Suriname

Nieuwe Toyota Crown al uit

-

Toyota heeft een geheel nieuwe Crown gepresente­erd. De volledig nieuwe sedan is toe aan zijn - schrik niet - vijftiende generatie.

Toyota’s Crown-verhaal is er één vol successen. Dat moet wel, aangezien de Crown sinds zijn eerste verschijni­ngsvorm in 1955 inmiddels goed is voor de vijftiende generatie. Toyota verkoopt de auto met name in het thuisland en aldaar krijgt hij een plek tussen de Camry en vlaggensch­ip Century. De Japanse vanafprijs van de Camry ligt op grofweg 25.500 euro, die van de uitgaande Crown - de prijzen van de nieuwe generatie moeten nog worden vrijgegeve­n - op zo’n 35.900 euro. Het uiterlijk van de auto is sterk gebaseerd op dat van de Fengchao Fun Concept uit 2017.

De Crown maakt na zijn generatiew­issel kennis met Toyota’s TNGA-basis, het modulaire platform dat Toyota over al zijn nieuwe modellen uitrolt. De basismotor van de achterwiel aangedreve­n Crown is een 2,0 liter viercilind­er turbomotor die 245 pk en 350 Nm levert. Schakelen geschiedt door middel van een achttrapsa­utomaat. Dan zijn er twee hybride versies, waarbij de aandrijfli­jn van de eerste bestaat uit een 2,5 liter viercilind­er benzinemot­or die is gekoppeld aan een elektromot­or. Samen zijn ze goed voor 226 pk. Deze hybride is, net als de tweede hybride, vierwiel aangedreve­n. Hoger op de ladder staat een hybride waarbij de benzinemot­or een 3,5 liter V6 is. Deze aandrijfli­jn is in totaal 360 pk sterk. Toyota levert de Crown onder andere in RS-trim. De Crown RS krijgt aangepaste dempers, een achterspoi­ler, dikkere stabilisat­orstangen en diverse RS-details. Naar Europa komt de auto helaas niet. (Autoweek/Foto: AutoGuide)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname