Times of Suriname

9eURRUdeli­nJ leidt tRt einde dRRdstUaI Rp %aUEadRs

-

PARAMARIBO POR7 OF SPAI1 – OS Barbados zaO de doodstraf oS een oSmerke Oijke manier Zorden afJeschaft 7Zee mannen die ter dood zijn veroordeeO­d hebben be roeS aanJeteken­d bij het &aribisch *erechtshof (&&-) 1iet aOOeen ontsnaSSen zij aan een e[ecutie ook hebben zij ervoor JezorJd dat de doodstraf oS Barbados zeOf naar de µsOachtban­k¶ Zordt JeOeid

De &&- heeIt in het vonnis dXidelijN opgenomen dat de doodstraI niet constitXti­oneel is op %arbados. $angezien het eiland het &&- als hoogste beroepsins­tantie erNent, zal het vonnis gewezen door de rechtbanN op %arbados nietig worden verNlaard en omgezet in een levenslang­e gevangenis­straI.

Het vonnis mag volgens het &&- ooN niet Xitvoerbaa­r worden geacht, omdat de regering van %arbados s\stematisch genoeg handelinge­n heeIt gepleegd, waarXit geconstate­erd Nan worden dat het menens is de doodstraI te schrappen. Het parlement op het eiland heeIt niet geageerd tegen initiatiev­en in de regio om aI te stappen van de doodstraI en heeIt zelIs pogingen in die richting ondernomen. 2p basis van deze overweging­en stelt het &&dat het niet van goede rechtsbele­ving getXigt de doodstraI op %arbados Xit te voeren, terwijl er jXist inspanning­en worden gepleegd om deze aI te schaffen.

6teeds meer landen in de regio doen aIstand van de doodstraI en schrappen die Xit hXn wetgeving. 6Xriname stond in in de schijnwerp­ers toen ceremoniee­l de doodstraI werd geschrapt Xit de wet. De laatste e[ecXtie, als Xitvoering van een rechterlij­N vonnis, vond in plaats in 6Xriname.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname