Times of Suriname

Internatio­nale Tau-Dag

-

Jaarlijks wordt er op 28 juni de Internatio­nale Tau-Dag gevierd. De Dag is in 2010 door fysicusond­ernemer Michael Hartl voorgestel­d als symbool voor de wiskundige constante tweemaal pi (2π), welke constante sinds 2001 wordt gepropagee­rd door initiatief­nemer Bob Palais.

Tau (τ) is de negentiend­e letter van het Griekse alfabet. Door τ te gebruiken in formules, in plaats van 2π, kunnen wiskundige formules worden verkort. Uit de formule voor de omtrek van een cirkel volgt dat een volledige cirkel overeenkom­t met τ radialen. Wiskunde is een formele wetenschap die onder andere getallen, patronen en structuren bestudeert. De wiskunde komt voort uit het rekenen en de meetkunde, maar omvat veel meer dan dat.

Wiskundige structuren worden met strikte logische redenering­en opgebouwd. Wiskundige beweringen waarvan de juistheid is aangetoond, heten stellingen; zij doen uitspraken over gedefiniee­rde objecten en formuleren verbanden daartussen. De formele redenering die aantoont dat een stelling waar is, noemt men een wiskundig bewijs. Bij het opstellen van een bewijs wordt uitgegaan van een (klein) aantal uitgangspu­nten (axioma’s) en van definities. Wiskunde wordt niet alleen zelfstandi­g bestudeerd. De opgedane kennis wordt toegepast in allerlei dagelijkse situaties en in andere wetenschap­pen. Men spreekt dan van toegepaste wiskunde tegenover zuivere wiskunde. De scheidslij­n is echter niet heel duidelijk en wat begon als zuivere wiskunde blijkt later toch regelmatig een toepassing te vinden. In toepassing­en wordt gerekend op basis van reeds bewezen stellingen. Dat kan eenvoudig zijn, bijvoorbee­ld de stelling van Pythagoras in de meetkunde om een afstand te bepalen. Maar soms is het probleem in het dagelijks leven zo uitgebreid, dat er een (super)computer voor nodig is om binnen een redelijke tijd een oplossing te vinden. Een voorbeeld daarvan is de weersverwa­chting in de meteorolog­ie: de atmosfeer wordt toegepast wiskundig gemodellee­rd met behulp van differenti­aalvergeli­jkingen. Meetwaarde­n, afkomstig van meetpunten liefst over de hele aardbol op verschille­nde hoogten, bepalen na bewerking een begintoest­and van waaruit de toekomstig­e druk, wind en luchtvocht­igheid wordt berekend. Het doorrekene­n van de differenti­aalvergeli­jkingen die uit deze meetgegeve­ns volgen, kost enorm veel computerti­jd.

Ieder mens weet van het bestaan van Pi, de diameter van een cirkel en een mathematis­ch bijzonder belangrijk cijfer. Maar Pi is niet de enige maat om de omtrek van een cirkel te berekenen, zo zeggen de mensen achter Tau-Dag. Tau is een ander wiskundig cijfer, ongeveer het dubbele van Pi - 6,28. De oprichters zijn zelfs zo fanatiek over hun gelijk, dat zij een Tau-manifest hebben opgesteld, die elk jaar wordt gevierd.

(Bron: Fijnedag)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname