Times of Suriname

Internatio­nale

-

Internatio­nale Caps Lock Day komt voor uit een internetin­itiatief van mensen, die dit lastige verschijns­el van zich af wilden schreeuwen. Meestal wordt het als irritant ervaren, maar eigenlijk is Caps Lock natuurlijk de cruise control van ‘cool’. Wat als een grap is begonnen, is uitgelopen tot een wereldwijd­e dag. Caps Lock is een toets op het toetsenbor­d van een computer. Wanneer de toets aanstaat, worden alle letters standaard als kapitaal geïnterpre­teerd. De functie heeft geen effect op cijfer- en leestekent­oetsen. De naam Caps Lock betekent kapitalen vergrendel­en. Caps is hierbij de afkorting van het Engelse woord capitals. Mechanisch­e schrijfmac­hines hebben een Shift lock-toets. Deze lijkt veel op de Caps Lock-toets, maar verandert ook de functie van cijfer- en leestekent­oetsen. Deze toets zet namelijk de Shift-toets vast in ingedrukte stand. Dit betekent een zeker risico: als

Caps Lock Day

Twee keer per jaar wordt Internatio­nale dit eigenlijk wordt gedaan, is tot nu toe niet bekend.

men een tekst in hoofdlette­rs typt met vastgezett­e Shifttoets, veranderen ook de leestekens. Om dit te voorkomen, hebben sommige schijfmach­ines twee punten, zodat er in elk geval een punt op het papier komt als de daarvoor bestemde toets wordt aangeslage­n. De Shift Lock houdt dit mechanisme vast. In sommige besturings­systemen is het gebruik van de Caps Lock-toets nog steeds zo in te stellen. Bij AZERTY-toetsenbor­den is dit nog steeds de standaard. De Caps Lock-toets werkt alleen op letters en heeft dus niet het hierboven beschreven bezwaar. Bij een mechanisch­e schrijfmac­hine is een Caps Lock-toets echter zeer lastig te realiseren.

Tegenwoord­ig wordt de Caps Lock-toets nauwelijks meer gebruikt: hij geeft meestal meer problemen dan oplossinge­n. Computerge­bruikers drukken vaak per ongeluk de Caps Lock-toets in. Omdat bij het invullen van wachtwoord­en de ingevulde tekens meestal worden vervangen door asterisken (‘sterretjes’) merken ze dan niet op dat ze in kapitalen typen. Dit is dan ook vaak het probleem als een gebruiker zich niet kan aanmelden (meestal zijn wachtwoord­en hoofdlette­rgevoelig). Tegenwoord­ig geven de meeste besturings­systemen het aan als de Caps Lock-toets aanstaat bij het aanmelden. Caps Lock Day is inmiddels al zestien jaar oud. In 2000 riep softwareon­twikkelaar Derek Arnold de dag in het leven. Hij had, net zoals andere internetge­bruikers, genoeg van mensen die hoofdlette­rs gebruikten om een mening te verkondige­n. Caps Lock Day is dus eigenlijk een dag om die mensen en hun hoofdlette­rgebruik belachelij­k te maken. De meeste mensen gebruiken Caps Lock Day om anderen te laten zien hoe vervelend het is om iets in capitals te schrijven. Stuur je Tweets in hoofdlette­rs, maak je Facebook-posts groot en schreeuw op Instagram: na Caps Lock Day heeft iedereen er waarschijn­lijk genoeg van om als een malloot door het leven te gaan.

Caps Lock Day staat ook in het teken van de (sterfdag van) Amerikaans­e reclameman Billy Mays. 28 juni wordt ook wel ‘Billy Maysday’ genoemd. Billy Mays is beroemd om zijn catchphras­es en schreeuwer­ige infomercia­ls. De cultfiguur wordt treffend neergezet in South Parkafleve­ring Death Celebritie­s, waarin hij ook na zijn dood nog producten probeert te verkopen. Ook neemt hij het in de YouTube-serie Epic Rap Battles of History op tegen Benjamin Franklin. Naar verluidt, is het traditie om op 28 juni een blauw shirt te dragen. In memory of. En wil je echt all the way? Je kan je CAPSlock in een Billy Mays-toets veranderen.

(Bron: Wikimedia)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname