Times of Suriname

9HUPRHGHOL­MNH YOXFKWDXWR DDQYDO JHYRQGHQ LQ $PVWHUGDP

-

AMSTERDAM - De auto die vermoedeli­jk als vluchtvoer­tuig is gebruikt na de aanval op het pand van De Telegraaf is uitgebrand gevonden in Amsterdam-Noord. Dat heeft de politie woensdag bekendgema­akt. De Audi werd woensdagoc­htend rond 4.00 uur brandend aangetroff­en aan de Noordkaper­weg. Het voertuig stond op een parkeerpla­ats aan de A10.

Het kenteken van de uitgebrand­e auto komt overeen met dat van het voertuig dat als vluchtauto is gebruikt bij de aanval op het gebouw van uitgeverij TMG. De auto is onderzocht en overgebrac­ht naar een opslagplaa­ts.

In de nacht van maandag op dinsdag reed een nog onbekende persoon een bestelauto door de pui van het TMGpand aan de Basisweg. Hij stak het voertuig daarna in brand en ging ervandoor. De enige aanwezige in het pand, een bewaker, raakte niet gewond. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit of wat het motief was. De politie houdt er rekening mee dat de aanval te maken heeft met recente publicatie­s van de krant. Premier Mark Rutte noemde de aanval “een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlands­e democratie”. De Telegraaf plaatste zelf een dag na de aanval een grote foto van het uitgebrand­e bestelbusj­e op de voorpagina. Bij de foto staat de tekst: “Wij zwijgen nooit!” De gemeente Amsterdam heeft dinsdagmid­dag bekendgema­akt cameratoez­icht in te stellen bij meerdere redacties in de stad. Het gaat om de panden waarin De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu, AT5, Het Parool, de Volkskrant, Trouw en NRC zitten.

9orige week was er ook een aanval op het gebouw waarin onder meer Panorama en Nieuwe Revu gevestigd zijn. Het pand is met een raketwerpe­r beschoten. Er is een verdachte gearrestee­rd. Het gaat om een 41-jarige verdachte uit Woerden, die voorzitter is van een lokale vestiging van motorclub Caloh Wagoh MC Main Triad. Hij zit nog vast.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname