Times of Suriname

Polen haalt optie celstraf uit omstreden Holocaustw­et

-

POLEN - De Poolse senaat heeft gisteren gestemd voor aanpassing van de omstreden Holocaustw­et. Celstraf voor mensen die stellen dat Polen medeplicht­ig was aan de oorlogsmis­daden van nazi-Duitsland is in de nieuwe versie van de wet niet meer mogelijk.

De wet maakt het onder meer strafbaar om de term ‘Poolse vernietigi­ngskampen’ te gebruiken als het gaat om concentrat­iekampen van de nazi’s op Pools grondgebie­d. De Poolse senaat keurde de oorspronke­lijke wet, die leidde tot een crisis met Israël, in februari al goed. De wet regelt de strafrecht­elijke aanpak van mensen die stellen dat Polen medeplicht­ig was aan de oorlogsmis­daden van nazi-Duitsland. Volgens de oorspronke­lijke versie van de wet konden zij een celstraf tot drie jaar krijgen.

Critici vrezen dat de wet de vrijheid van meningsuit­ing aan banden legt. Israëlisch­e politici en historici vrezen dat de wet wordt misbruikt om bij de Jodenvervo­lging betrokken Polen vrij te pleiten.

Dit zorgde voor grote woede in onder meer Israël en de Verenigde Staten. Woensdagoc­htend vroeg de Poolse premier Mateusz Morawiecki om een wijziging van de Holocaustw­et. De senaat heeft dat verzoek nu ingewillig­d.

Morawiecki liet weten dat hij hoopt dat de veranderin­g van de wet de relatie met Israël kan verbeteren. Voordat Duitsland en de Sovjet-Unie aan het begin van de Tweede Wereldoorl­og Polen waren binnengeva­llen, had het land het hoogste Joodse inwonersaa­ntal van Europa. Meer dan 3 miljoen van de 3,2 miljoen Poolse joden zijn gedood door de nazi’s. Dit komt neer op ongeveer de helft van het totale aantal slachtoffe­rs van de Holocaust.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname