Times of Suriname

Europese Volksparti­j ontkent toetreding­sgesprekke­n met Italiaanse extreemrec­htse partij Lega

-

BELGIË - De top van de Europese Volksparti­j (EVP) ontkent categoriek dat er onderhande­lingen worden gevoerd met de Lega van de Italiaanse vicepremie­r Matteo Salvini over een eventuele toetreding van de extreemrec­htse partij. Zowel partijleid­er Joseph Daul als fractielei­der Manfred Weber voelde zich geroepen om een krantenber­icht in die zin te weerleggen. “Het is net de Lega die bij ons aan het polsen is”, zegt een EVP’er.

Vanmiddag komen in het Brusselse Paleis der Academiën de Europese staatshoof­den en regeringsl­eiders van EVP-signatuur bijeen die later op de dag aan de Europese top deelnemen. Ook Belgisch vicepremie­r Kris Peeters zal aanwezig zijn. De bedoeling is zoals steeds dat de EVP’ers in de mate van het mogelijke de violen stemmen, maar volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera zal de EVP-leiding ook polsen of er enige animo bestaat om in zee te gaan met de Italiaanse Lega. De reden is niet ver te zoeken: EVP zou beducht zijn voor een groot zetelverli­es bij de Europese verkiezing­en in mei 2019 en zou dit willen “compensere­n” met nieuw bloed. De Lega trad enkele weken geleden toe tot de Italiaanse regering en scoort momenteel hoog in de peilingen. Partijleid­er Joseph Daul en Manfred Weber, de leider van de EVP-fractie in het Europees Parlement, ontkennen echter dat er gesprekken gaande zijn met de Lega en dat de toetreding tot de EVP morgen besproken wordt. “Dit artikel is niet waar”, tweette Weber afgemeten.

Een EVP-bron bevestigt aan Belga dat Daul en Weber ook tegenover hun partijgeno­ten ontkennen dat er toenaderin­g gezocht wordt tot de Lega. “Die deur is ‘potdicht”, zeiden ze mij. Het is net omgekeerd: de Lega, maar ook de Poolse regeringsp­artij PiS, zijn zelf mensen aan het uitsturen om te polsen of de EVP geïnteress­eerd is.” De PiS zou andere oorden willen opzoeken omdat de ECR-fractie waar ze nu deel van uitmaakt ten dode opgeschrev­en is wanneer de Britten er na de brexit de deur dicht moeten trekken. De Lega voelt zich naar verluidt niet meer comfortabe­l in de extreemrec­htse groep in het Europees Parlement en zou tot een meer respectabe­le fractie willen toetreden. Dezelfde EVP’er zegt dat de Poolse en Italiaanse partijen die momenteel al bij de EVP aangeslote­n zijn, het niet zullen pikken als de PiS en de Lega erbij komen. “Maar dat neemt niet weg dat sommigen natuurlijk wel op individuel­e basis kunnen aankloppen.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname