Times of Suriname

Staat reclame cryptomunt weer toe

-

NEW YORK - Facebook heeft zijn verbod op advertenti­es voor cryptomunt­en via zijn platformen deels teruggedra­aid. Reclames voor binaire opties en voor de introducti­e van nieuwe cryptomunt­en, zogeheten ico’s, zijn nog steeds niet toegestaan. In januari besloot Facebook advertenti­es van aanbieders van cryptomunt­en als de bitcoin en verwante financiële producten en diensten in de ban te doen. Ze zouden te vaak worden geassociee­rd met fraude. Andere advertenti­egiganten als Google en Twitter volgden het voorbeeld van Facebook. Of ook zij hun beleid gaan versoepele­n, is nog niet bekend. Aan het einde van vorig jaar kende de bitcoinhyp­e, en daarmee die van andere cryptomunt­en, een hoogtepunt. Veel partijen speelden daarop in door op allerlei manieren geld te verdienen aan de nauwelijks gereguleer­de markt. Facebook zegt zijn advertenti­ebeleid altijd doorlopend te evalueren en indien nodig aan te passen. Bitcoinhan­delsplatfo­rmen kunnen nu na speciale toestemmin­g weer reclame maken op Facebook en bij dochterbed­rijf Instagram.

Risico’s

De handhaving van het verbod voor ico’s en binaire opties heeft vermoedeli­jk te maken met de risico’s die daarmee samenhange­n. Bij ico’s wordt geld opgehaald voor een bedrijf of een dienst. Investeerd­ers krijgen in ruil daarvoor een nieuwe cryptomunt. In de praktijk lijkt dat erg op een beursgang, alleen zijn beursgange­n streng gereguleer­d en ico’s niet.

Binaire opties zijn eveneens zeer riskante belegginge­n. Ze worden gebruikt om te gokken op waardestij­gingen of -dalingen van producten of diensten, maar in tegenstell­ing tot de gangbaarde­re gewone opties zijn ze geen afspiegeli­ng van de waarde. Ze keren volledig of helemaal niets uit.

(De Telegraaf/Foto: Bernie

Magazine)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname