Times of Suriname

Landen gebruiken nationale wetgeving om gezondheid­szorg te criminalis­eren

-

Non-discrimina­tiebeginse­l

Overheden gebruiken hun nationale wetten en interne beleidsreg­els om profession­ele gezondheid­swerkers te straffen omdat ze hun baan uitoefenen en zorg verlenen aan mensen in nood. Dat schrijft Dainius Pūras, arts en VNSpeciaal Rapporteur. Ambulancie­rs die worden aangevalle­n, verpleegst­ers die worden opgesloten, dokters gemarteld en apothekers gearrestee­rd. Hun misdaad? Ze verleenden zorg aan mensen die beschouwd worden als vijanden van de staat.

Het is een verontrust­end wereldfeno­meen. Overheden gebruiken hun nationale wetten en interne beleidsreg­els om profession­ele gezondheid­swerkers te straffen omdat ze simpelweg hun baan uitoefenen en zorg verlenen aan mensen in nood. Of het nu gaat om anti-terrorisme­maatregele­n, intern beleid of strenge administra­tieve sancties, staten wenden zich steeds vaker tot hun nationale wetgeving om gezondheid­szorg te criminalis­eren. Het basisprinc­ipe van mensenrech­ten – het non-discrimina­tiebeginse­lis niet enkel een fundament van de medische ethiek, maar ook een wezenlijk onderdeel van onze menselijkh­eid: elk menselijk wezen heeft het recht op medische bijstand. Een patiënt is een patiënt.

Meer dan vijftig jaar lang hebben overheden dit principe gerespecte­erd en hebben ze het principe ingebed in internatio­nale mensenrech­ten en in hun nationale grondwette­n. Amper twee jaar geleden hebben 80 staten een resolutie aangenomen die aanvallen op gezondheid­swerkers en hun patiënten streng veroordeel­t. Als Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties, begaan met het recht op gezondheid, ben ik in overleg gegaan met overheden, nadat ik getuige was van verschille­nde voorvallen waarbij profession­ele artsen en zorgverlen­ers bedreiging­en moesten doorstaan.

Helaas worden gezondheid­swerkers nog steeds lastiggeva­llen, ontslagen, gearrestee­rd, vervolgd en zelfs vermoord omdat ze mensen in nood verzorgen. Ik ben ervan overtuigd dat deze flagrante mensenrech­tenschendi­ngen tegen gezondheid­swerkers en de gemeenscha­ppen die ze willen dienen voortkomen uit een systematis­ch falen om gezondheid­szorg expliciet te beschermen in wetgeving en in het beleid op nationaal niveau. intimidati­e of sancties ervaren. De bevindinge­n van het onderzoek zijn alarmerend: van de zestien landen die in het rapport zijn geanalysee­rd, kunnen de autoriteit­en in minstens tien van deze landen gezondheid­szorg interprete­ren als steun voor terrorisme. De implicatie hiervan is rampzalig. Als verpleegku­ndigen, artsen en paramedici bang zijn om mensen te behandelen omdat ze vervolgd kunnen worden, zullen hele gemeenscha­ppen lijden. Sommige landen beginnen in te zien hoe deze wetten en praktijken de gezondheid­szorg ondermijne­n en ondernemen stappen om zorg beter te beschermen. Maar er moet nog meer worden gedaan. Iedereen heeft recht op gezondheid­szorg en het is een plicht van staten om dit te garanderen.

Staten moeten hun wetten herzien en desnoods aanpassen om ervoor te zorgen dat ze zieken en gewonden en de mensen voor hen zorgen expliciet beschermen. Aan het leger, politie- en veiligheid­sdiensten moet duidelijk gemaakt worden dat aan patiënten geen zorg mag geweigerd worden, ongeacht hun voorkeuren.

Dit vereist zowel een normatieve als een culturele verschuivi­ng in hoe staatsstru­cturen omgaan met ieders basiswaard­igheden en rechten. Ook de internatio­nale gemeenscha­p moet deze kwestie op een hoger niveau tillen. In tijden van onrust en conflict kan toegang tot medische zorg het verschil betekenen tussen leven en dood. Wetten moeten er zijn om diegenen te beschermen die essentiële medische zorg verstrekke­n en niet als wapen tegen hen worden gebruikt. (DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname