Times of Suriname

100 miljoen Latijns-Amerikaans­e kinderen eten gezonder dankzij school

-

Al meer dan 100 miljoen Latijns-Amerikaans­e en Cari-bische kinderen eten gezonder dankzij de schoolkant­ine. Het Braziliaan­se voorbeeld inspireerd­e dertien andere landen tot een eigen schoolmaal­tijdenprog­ramma.

Dat veranderde toen ze in 2014 Brazilië bezocht en er het schoolmaal­tijdenprog­ramma leerde kennen. Daarin is voortduren­d aandacht voor evenwichti­ge voeding en integratie met lokale, familiale landbouw.

“Toen ik terugkwam, vertelde ik aan mijn regering: dit is een goed voorbeeld van wat we kunnen doen”, zegt Daniel, die toen Hoofd Planning van het ministerie van Landbouw was.

Nu werkt ook het kleine Caraïbisch­e eiland aan de verbeterin­g van zijn schoolmaal­tijden en krijgen lokale producente­n, vooral van familiale landbouw, voorrang. Moeders kweken zelf groenten

In Belle Vue, een gemeente in het zuidwesten van Saint Lucia, inspireerd­e de schoolkant­ine de vrouwen van de gemeenscha­p zelfs om hun eigen groentetui­n te beginnen. “Ze kwamen naar de schoolkant­ine en zeiden dat ze groenten wilden produceren”, zegt Daniel, ondertusse­n directeur van het schoolmaal­tijdenprog­ramma op Saint Lucia.

“Velen van hen hebben kinderen op de school.” De school organiseer­de daarom een kinderdagv­erblijf om voor de kinderen te zorgen die nog niet schoolplic­htig waren. Zo konden de moeders zich aan de tuin wijden.

Dertig moeders ontvangen hierdoor nu een vast inkomen. Familiale landbouw

Saint Lucia is niet alleen. In de hele Latijns-Amerikaans­e en de Caraïbisch­e regio zijn de voorbije jaren nieuwe schoolmaal­tijdenprog­ramma’s gelanceerd, die gezonde voeding, openbare aankopen bij familiale landbouw en sociale integratie combineren. Brazilië geldt daarbij als voorbeeld. Het nationale schoolmaal­tijdenprog­ramma is er al jaren actief en vormt nu de kern van een regionale samenwerki­ng. Die is momenteel gericht op dertien landen en heeft de steun van de Voedsel- en Landbouwor­ganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

“Wij bieden elke schooldag gezonde voeding aan, en koppelen we dat aan voedingsed­ucatie en aankopen bij familieboe­ren”, zegt de Braziliaan­se Najla Veloso, regionaal coördinato­r voor schoolmaal­tijdenprog­ramma’s, over de situatie in haar eigen land.

In Brazilië, een land met 208 miljoen inwoners, krijgen meer dan 41 miljoen leerlingen een of meer maaltijden in schoolkant­ines, via een gecoördine­erd beleid van de federale, deelstaat- en lokale overheden.

“In geen enkel land bestaat zoiets”, zegt Veloso. 68 miljoen schoolkind­eren In 2009 gingen vijf LatijnsAme­rikaanse landen samenwerke­n rond schoolmaal­tijden, vandaag zijn ze al met dertien: Belize, Costa Rica, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Honduras, Jamaica, Paraguay, Peru, de Dominicaan­se Republiek, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines. Volgens Veloso hebben al meer dan 68 miljoen schoolkind­eren in de regio, de Braziliaan­se niet meegereken­d, geprofitee­rd van deze vernieuwen­de programma’s. Ook de banden met lokale gemeenscha­ppen en boeren zijn er sterker door geworden.

In elk land hebben de schoolmaal­tijdenprog­ramma’s een andere vorm aangenomen. In Saint Lucia bijvoorbee­ld heeft de overheid zich met de privésecto­r gelieerd om fondsen op te halen. Zo kan ze vandaag acht- tot negenduize­nd schoolgaan­de kinderen van vijf tot twaalf jaar gezonde maaltijden bieden, zegt Daniel.

In Honduras groeide een samenwerki­ng van onderuit, bij gemeenten en scholen. “Wij hebben pas sinds vorig jaar een schoolmaal­tijdenwet, maar dat heeft ons niet tegengehou­den omdat ons werk vanuit de basis komt”, zegt Joselino Pacheco, coördinato­r van het Hondurese schoolmaal­tijdenprog­ramma. De nieuwe Hondurese wet ondersteun­t de sociale organisati­es die bij het proces betrokken zijn. Dit zijn investerin­gen die op de korte termijn lonen, met een betere voeding van de kinderen, maar die ook gedurende tientallen jaren een impact hebben op de volksgezon­dheid, zegt Ricardo Rapallo, coördinato­r van het programma Midden-Amerika Zonder Honger.

“Alles wat we bij kinderen nalaten op het vlak van eetgewoont­en, is later veel moeilijker te veranderen.”

Iedereen is het erover eens: wat in de schoolkant­ines gebeurt, is essentieel voor de economisch­e, sociale en ecologisch­e ontwikkeli­ng van Latijns-Amerika. Het is een cruciaal instrument om verschille­nde van de zeventien duurzame ontwikkeli­ngsdoelen (SDG’s) te halen, waarvoor de deadline 2030 is.

(DeWereldMo­rgen)

Ik had het voorrecht om als arts meer dan drie decennia in de medische sector te werken. Meer recent heb ik ondervonde­n welke wetten staten een voorwendse­l geven om geweld en straffen tegen mijn collega’s-gezondheid­swerkers te kunnen inzetten. Deze alarmerend­e trend ondermijnt het ethische fundament van geneeskund­e en de mensenrech­ten van gemeenscha­ppen aan wie we schatplich­tig zijn om hen bij te staan.

Medici hebben de plicht om voor zieken en gewonden te zorgen, los van de politieke voorkeur van hun patiënten, en onafhankel­ijk van de zijde van het conflict waar ze zich bevinden.

Ik heb onlangs om een evaluatie gevraagd over de rol die nationale wetgeving speelt bij de criminalis­ering van de gezondheid­szorg om te begrijpen hoe gezondheid­swerkers buitengewo­on geweld,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname