Times of Suriname

Democratie neemt af in derde van de wereld

-

Een derde van de wereldbevo­lking leeft in landen waar de democratie hapert. Dat zegt een nieuwe studie in het Britse vakblad Democratiz­ation.

Een team van politieke wetenschap­pers onder leiding van Anna Lührmann van de Universite­it van Göteborg in Zweden, testte de gezondheid van alle democratie­ën wereldwijd. Dat deden de onderzoeke­rs met behulp van de nieuwste update van de dataset Varieties of Democracy (V-Dem). V-Dem omvat evaluaties van meer dan 3000 specialist­en in democratie uit 202 landen. Het is de meest uitgebreid­e database in zijn soort.

Volgens de studie ging in 2017 de kwaliteit van de democratie in 24 landen over de hele wereld achteruit. Enkele van deze landen hebben de hoogste bevolkings­aantallen, zoals bijvoorbee­ld de Verenigde Staten en India.

Als de analyse wordt gewogen naar de bevolkings­omvang van elk land, blijkt dat het democratis­ch gehalte voor een derde van de wereld, of 2,6 miljard mensen, wereldwijd daalt. Alhoewel het meest zichtbare kenmerk van een democratie - de verkiezing­en - nog steeds sterk staat en in sommige landen zelfs meer doorgang kent, worden de niet-electorale aspecten van democratie, zoals een vrije pers, vrijheid van meningsuit­ing en de rechtsstaa­t, steeds meer bedreigd. In de afgelopen zes jaar is de constituti­onele democratie bijzonder sterk afgenomen, stelt de studie. Het niveau in West-Europa en NoordAmeri­ka zit op dat van bijna veertig jaar geleden.

Een ander opmerkelij­k resultaat uit het onderzoek is dat zelfs in democratie­ën sommige delen van de bevolking, meestal vrouwen, bepaalde sociale groepen en de minst rijken van de samenlevin­g, systematis­ch benadeeld worden wat betreft de toegang tot politieke macht.

De plaatsen waar enigszins gelijke toegang tot macht bestaat, gemeten naar geslacht en sociaaleco­nomische status, zijn te vinden in landen die samen slechts 15 procent van de wereldbevo­lking huisvesten.

De politieke uitsluitin­g op basis van sociaaleco­nomische status wordt ook steeds ernstiger, zo blijkt uit de analyse. In het afgelopen decennium hebben de rijken aanzienlij­k meer macht gekregen in landen waar in totaal 1,9 miljard mensen wonen - een kwart van de wereldbevo­lking.

“De autonomie van de media, de vrijheid van meningsuit­ing en de rechtsstaa­t hebben de afgelopen jaren de grootste achteruitg­ang in democratie­en gekend. Deze zorgwekken­de trend maakt verkiezing­en over de hele wereld minder zinvol”, stelt Lührmann.

(DeWereldMo­rgen) Gisteren heeft een coalitie van wetenschap­pers en vredesorga­nisaties het Europees initiatief ‘Researcher­s for Peace’ gelanceerd. Meer dan 700 wetenschap­pers en academici uit 19 EU-landen vragen de Europese Unie om de financieri­ng van militair onderzoek onmiddelli­jk stop te zetten. De onderzoeke­rs nodigen hun collega’s uit om zich uit te spreken en een online verklaring te onderschri­jven. De EU wil miljarden euro’s uittrekken voor militair onderzoek en het ontwikkele­n van wapens. Donderdag komen EU-lidstaten samen in Brussel om vraagstukk­en omtrent defensie en migratie te bespreken. Bovenaan de agenda staat het Europees Defensiefo­nds dat 13 miljard euro in militair onderzoek en ontwikkeli­ng van wapens zal pompen. Ook in Vlaanderen is de kwestie van overheidss­teun voor militair onderzoek actueel. Vlaams minister Muyters wil de IWT richtlijn afschaffen, die Vlaamse overheidss­teun voor militair onderzoek op dit moment uitsluit. De 700 onderzoeke­rs waarschuwe­n voor de gevolgen van een programma voor onderzoek naar en ontwikkeli­ng van nieuwe wapentechn­ologieën. “EU-fondsen investeren in militair onderzoek zal niet alleen financiële steun onttrekken aan meer vreedzame onderzoeks­gebieden, maar kan ook wapenwedlo­pen stimuleren, wat de veiligheid in Europa en elders enkel ondermijnt”, zegt dr. Stuart Parkinson, Executive Director bij Scientists for Global Responsibi­lity. “Europa kent een lange traditie van wetenschap­pelijke innovatie, waarin onderzoeks­programma’s een krachtig beleidsmec­hanisme bleken. Maar de EU moet keuzes maken over het soort onderzoek dat ze wil financiere­n. Elke euro kan maar één keer worden uitgegeven”, zegt Jordi Rufanges van het Spaans onderzoeks­centrum Centre Delas. “De Europese Unie zou zich beter concentrer­en op investerin­gen in civiele onderzoeks­thema’s die onze levenskwal­iteit verbeteren, gezondheid­s- en milieuprob­lemen aanpakken en bijdragen tot stabilitei­t en gelijkheid in onze samenlevin­g. In plaats van nieuwe militaire technologi­eën te financiere­n, moet de EU innovatief onderzoek steunen dat de grondoorza­ken van conflict aanpakt en bijdraagt tot vreedzame oplossinge­n van conflict”, stelt Rufanges.

De militaire technologi­eën die vandaag worden ontwikkeld, bepalen mee de oorlogsvoe­ring van de toekomst. De Europese Unie begon al met de ontwikkeli­ng van autonome wapens, in het kader van de ‘Preparator­y Action on Defence Research’. Ondanks waarschuwi­ngen uit wetenschap­pelijke hoek én van het Europees Parlement, werd die beslissing om autonome wapensyste­men te ontwikkele­n genomen zonder democratis­ch debat.

Het is nochtans een beslissing met verstrekke­nd gevolgen. De Europese Unie riskeert een wereldwijd­e wedloop in robotwapen­s en drones te ontketenen. Bovendien is het risico reëel dat dit zal leiden tot meer wapenexpor­t naar repressiev­e regimes en het aanwakkere­n van conflicten. In de EU geproducee­rde wapens duiken op in conflictge­bieden, waar ze bijdragen tot schendinge­n van internatio­naal humanitair recht en mensenrech­ten.

“Deze investerin­gen in militair onderzoek zullen vrede en veiligheid niet doen toenemen, in tegendeel. Globale spanningen zullen enkel verergeren. Ondertusse­n wordt wetenschap­pelijk onderzoek dat effectief kan bijdragen tot conflictpr­eventie verwaarloo­sd”, aldus dr. Parkinson. (DeWereldMo­rgen/Foto:

Technavio)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname