Times of Suriname

De terechtzit­ting: aanhangig maken van de strafzaak

-

Geachte lezer,

Ondertusse­n weet u als trouwe lezer van deze rubriek, dat er in een strafzaak verschille­nde fases zijn. Indien uit feiten en omstandigh­eden een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit voortvloei­t wordt u als verdachte aangemerkt. Dat is de politiefas­e oftewel de opsporings­fase waarin het onderzoek van de politie een aanvang neemt danwel voortgezet wordt.

Na deze fase van opsporing komt de fase van het voorbereid­ende onderzoek. Het gerechteli­jk vooronderz­oek maakt daar deel van uit. Over het gerechteli­jk vooronderz­oek heb ik u in de vorige rubriek geinformee­rd. In deze fase kunnen we ook spreken van een vervolging­sfase. Gedurende de vervolging­sfase wordt als verdachte aangemerkt degene tegen wie de vervolging is gericht. (artikel 19 Sv) Echter, we zijn dan nog niet in de fase van de vervolging als verdachte op een terechtzit­ting. Indien het Openbaar Ministerie na het GVO van oordeel is dat verdere vervolging moet plaatshebb­en, gaat het dan zo spoedig mogelijk daartoe over. Zolang het onderzoek op de zitting niet is aangevange­n kan het Openbaar Ministerie ook afzien van vervolging, op gronden aan het algemeen belang ontleend.

Indien er tot verdere vervolging wordt overgegaan, dan bepaalt artikel 238 Sv dat de strafzaak in eerste aanleg ter terechtzit­ting aanhangig wordt gemaakt vanwege een dagvaardin­g vanwege de vervolging­sambtenaar aan de verdachte betekend . Met “eerste aanleg” wordt bedoeld het Kantongere­cht der Strafzaken gevestigd aan de Wulfingstr­aat.

De wet kent namelijk twee rechtsinst­anties en dat zijn het Kantongere­cht en het Hof van Justitie. Het Kantongere­cht is de berechting in eerste aanleg en het Hof van Justitie is de berechting in Hoger beroep. Van belang is om te weten, dat tussen de dag waarop de dagvaardin­g aan de verdachte is betekend en die der terechtzit­ting een termijn van tenminste vier dagen moet zijn. De dagen waarop het Parket is gesloten worden niet medegeteld. Het Parket is gesloten op de zaterdag en zondag en op nationale feestdagen. Als aan de verdachte een dagvaardin­g wordt uitgereikt waar deze vier dagen niet tussen liggen, dan is de dagvaardin­g nietig.

Doch als u als verdachte instemt met een verkorting van de vier dagen en u ontvangt de dagvaardin­g en verschijnt op de dag van de zitting in de zaal dan kunt u geen beroep doen op deze nietigheid.

Van uw instemming moet wel blijken uit de akte van uitreiking van de dagvaardin­g. En die instemming blijkt uit uw onderteken­ing van de ontvangst van de dagvaardin­g.

Laat u zich goed informeren over uw rechten maar let u ook op uw plichten. Over twee weken bericht ik u nader over de inhoud van strafzitti­ngen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname