Times of Suriname

Scheidende ambassadeu­r Zhang: “Ik beschouw Suriname als mijn tweede geboortela­nd”

-

PARAMARIBO - “Ik beschouw Suriname als mijn tweede geboortela­nd. Mijn werkperiod­e in Suriname heb ik als plezierig ervaren en heb gemerkt dat onder leiding van president Desi Bouterse de regering politieke en sociale stabilitei­t heeft bereikt”, zei de scheidende ambassadeu­r Zhang Jinxiong van China op het Presidenti­eel Paleis. De diplomaat werd gisteren door Bouterse onderschei­den tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Palm.

De Chinese ambassadeu­r kreeg de versiersel­en voor het vele werk dat hij verricht heeft voor de relatie ChinaSurin­ame. Zhang zegt dat de bilaterale relatie tussen Suriname en China zich nu op een historisch hoogtepunt van snelle en uitgebreid­e ontwikkeli­ngen bevindt. De relatie tussen de landen is gestoeld op wederzijds begrip, respect en vertrouwen. Deze belangrijk­e factoren brachten vervolgens een vruchtbare samenwerki­ng tot stand op gebieden zoals infrastruc­tuur, huisvestin­g, landbouw, financiën en cultuur, geeft de ambassadeu­r aan. Daarboveno­p tekenden de twee regeringen vorig jaar een MOU betreffend­e het ‘Belt and Road’initiatief dat nog meer duurzame ontwikkeli­ng en groei moet bewerkstel­ligen. De Chinese ambassadeu­r zegt dat zijn land en Suriname vanwege hun goede samenwerki­ng en coördinati­e in regionale en internatio­nale aangelegen­heden bijdragen aan de internatio­nale vrede en stabilitei­t. Hij is er verder van overtuigd dat met de uitvoering van het Ontwikkeli­ngsplan 2017-2021, Suriname meer successen zal behalen bij het bevorderen van nationale welvaart en welzijn voor het volk. President Bouterse zegt hetgeen Zhang de afgelopen periode heeft gedaan enorm te waarderen. Voor hem is hij een toegewijde ambassadeu­r die zich enorm heeft ingezet voor versterkin­g van de bilaterale relatie tussen de twee naties. Tot zijn verdienste­n behoren het uitbreiden van trainingsm­ogelijkhed­en voor Surinamers in China, het Dalian IV-project, het Wanicaziek­enhuis, e-governance, huizenbouw­project en camerasurv­eillance voor de binnenstad. Het staatshoof­d zegt het bijzonder te waarderen dat de ambassadeu­r hulp in de vorm van goederen heeft geboden aan binnenland­bewoners die zijn getroffen door wateroverl­ast. Bouterse zegt dat China de eerste natie is die niet heeft geschroomd om hulp te bieden aan de getroffene­n.

De opvolger van Zhang wordt de ervaren diplomaat Liu Quan, die momenteel namens China is gestatione­erd in Vanuatu, een eilandengr­oep in Oceanië. De verwachtin­g is dat de nieuwe Chinese ambassadeu­r in augustus in Suriname is.

 ??  ?? Ambassadeu­r Zhang Jinxiong van China is door president Desi Bouterse onderschei­den tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Palm. Vanwege zijn verdienste­n heeft Zhang Jinxiong deze onderschei­ding gehad. (Vlnr vicepresid­ent Ashwin Adhin, first...
Ambassadeu­r Zhang Jinxiong van China is door president Desi Bouterse onderschei­den tot Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Palm. Vanwege zijn verdienste­n heeft Zhang Jinxiong deze onderschei­ding gehad. (Vlnr vicepresid­ent Ashwin Adhin, first...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname