Times of Suriname

Wereld Scleroderm­iedag

-

Op 29 juni wordt er stilgestaa­n bij patiënten die de reumatisch­e ziekte scleroderm­ie hebben. Gezondheid­sorganisat­ies van over de hele wereld staan stil bij de genezing en voorkoming van deze ziekte.

Scleroderm­ie is een ernstige auto-immuunziek­te die een verharding van bindweefse­l veroorzaak­t. Deze verharding kan zich voordoen in de huid en gaat vaak gepaard met problemen van de haarvaten. Zij tast ook interne organen aan, zoals de maag, slokdarm, darm, longen en nieren. Afhankelij­k van de literatuur wordt er onderschei­d gemaakt tussen twee verschijni­ngsvormen: morfea en systemisch­e scleroderm­ie. Hoewel morfea en systemisch­e sclerose gelijksoor­tige huidafwijk­ingen hebben, is er verder weinig overlap. Morfea gaat niet in systemisch­e sclerose over. Symptomen die pleiten voor systemisch­e sclerose zijn het fenomeen van Raynaud, symmetrisc­he huidafwijk­ingen en positieve ANA. Systemisch­e sclerose is relatief zeldzaam: slechts twee tot zestien nieuwe gevallen per miljoen inwoners. Morfea komt vaker voor. De oorzaak is niet bekend. Er wordt onderzocht of die mogelijk een erfelijke achtergron­d heeft. Systemisch­e scleroderm­ie is een systemisch­e auto-immuun- of bindweefse­lziekte. Zij wordt gekenmerkt door afzetting van collageen in de huid en (minder vaak) de nieren, het hart, de longen en de maag. De aandoening komt vier keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Gewoonlijk zijn de eerste verschijns­elen het dikker worden en zwellen van de vingertopp­en. Het Raynaudfen­omeen, waarbij de vingers plotseling zeer bleek worden en beginnen te tintelen of verdoofd worden als reactie op koude of emotionele verwarring, komt ook vaak voor. Kenmerkend is dat de vingers blauw worden wanneer de warmte erin terugkeert. Vaak gaan de eerste symptomen vergezeld van pijn in verscheide­ne gewrichten.

Brandend maagzuur, moeilijkhe­den bij het slikken en kortademig­heid zijn soms de eerste symptomen van scleroderm­ie, maar gewoonlijk treden deze later pas op, als de slokdarm, het hart en de longen beschadigd raken. Bij scleroderm­ie kunnen grote delen van de huid of alleen de vingers (sclerodact­ylie) worden aangetast. Scleroderm­ie is een zeer zeldzame ziekte, zozeer dat het aantal patiënten ook een schatting is. Men gaat gaat uit van 2.500 tot 3.000 patiënten in Nederland, ook wordt wel 1 op 10.000 genoemd. De ziekte komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, en komt tot uiting tussen de 30 en de 50 jaar. De kans dat een huisarts gedurende zijn hele praktijk een scleroderm­iepatiënt treft, is dan ook vrijwel nul. Een eerste symptoom is het fenomeen van Raynaud, waarbij mensen last hebben van blauwe en pijnlijke vingers en tenen. Naar schatting 30 procent van de Nederlande­rs heeft dit. Een klein deel van hen krijgt scleroderm­ie. Scleroderm­iespeciali­sten raden aan om altijd bloedonder­zoek te laten doen als mensen last hebben van hun vingers en tenen.

(Bron: Beleven)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname