Times of Suriname

Gelekte stookolie in Rotterdams­e haven kwam uit ongeladen olietanker

-

ROTTERDAM - De stookolie die afgelopen zaterdag in de Rotterdams­e haven weglekte, is gebruikt om de motoren van de tanker mee aan te drijven. Het schip zelf was niet geladen.

Dat heeft de Rotterdams­e wethouder Adriaan Visser (D66) gisteren tegen de gemeentera­ad gezegd. Het schip, Bow Jubail van de Noorse rederij Odfjell, is dubbelwand­ig uitgerust voor wat betreft de lading. De tanks voor de motoren achter in het schip hebben die beschermin­g niet. Afgelopen zaterdag is de tanker met de achterkant tegen de kade gebotst. Volgens Visser is het een ongekende olieramp voor Rotterdam. “Het is nog een volkomen raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het schip had een loods aan boord, er was helder zicht en met windkracht 3 was er weinig wind.” “Het schip had net bunkerolie geladen. Het lekken ging enorm snel. Ondanks alle maatregele­n zorgden eb en vloed voor snelle verspreidi­ng van de olie”, aldus Visser. Inmiddels is al 160.000 liter opgeruimd. In totaal heeft het schip 217.000 liter stookolie gelekt.

Alle zwanen die bij Stichting Vogelklas Karel Schot zijn binnengeko­men, zijn gisteren overgebrac­ht naar de noodopvang van Rijkswater­staat. Daar worden ze schoongema­akt. De noodopvang dient nu als belangrijk­ste locatie voor de opvang van de olievogels.

Ook is gisteren een begin gemaakt met het vangen van de met olie besmeurde vogels op en langs het water. Rijkswater­staat roept daarbij op om niet naar de Maeslantke­ring te komen, zodat dierenambu­lances vrij baan hebben om de dieren naar de noodopvang te brengen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname