Times of Suriname

Steeds meer vrouwen burgemeest­er

-

DEN HAAG - Het aantal vrouwelijk­e burgemeest­ers blijft stijgen. Vorig jaar telde Nederland 81 vrouwen in het hoogste gemeenteli­jke ambt. Het hoogste aantal ooit, had het ambtenaren­blad Binnenland­s Bestuur uitgezocht. Nu zijn het er 99, blijkt uit een overzicht op de website van het Nederlands Genootscha­p van Burgemeest­ers.

Daarop staan alle burgemeest­ers, zowel vast als waarnemend. De lijst is actueel; ook Femke Halsema van Amsterdam staat er al bij. Het glazen plafond begint barsten te vertonen. “Jazeker, het aantal vrouwen stijgt behoorlijk”, zegt Ruud van Bennekom, directeur van het burgemeest­ersgenoots­chap. Twee jaar geleden was nog minder dan een kwart van de burgemeest­ers vrouw. Onacceptab­el, zeggen huidig burgemeest­er van Delft Ank Bijleveld en VVD-senator Annemarie Jorritsma in een opiniestuk in Binnenland­s Bestuur. Hun kritiek heeft kennelijk vruchten afgeworpen: 35 procent van de door de Kroon benoemde burgemeest­ers is vrouw. Limburg spant wat dat betreft de kroon. De helft van het aantal burgemeest­ers daar is vrouw, mede door toedoen van de Limburgse commissari­s van de Koning Theo Bovens. Hij begon een inhaalslag toen bleek dat de provincie juist achterliep. En hoe meer vrouwelijk­e burgemeest­ers in een provincie, des te vaker solliciter­en vrouwen er naar de functie, weet Van Bennekom. “Vrouwen weten waar ze moeten zijn”, zegt hij.

Uit cijfers die hij heeft verzameld blijkt dat onder burgemeest­ers van D66- en GroenLinks-huize de meeste vrouwen zijn te vinden. Van de 25 burgemeest­ers die D66-lid zijn, is 26 procent een vrouw, bij GroenLinks is 33 procent vrouw op een totaal van negen GLburgemee­sters. Onder de elf burgemeest­ers van de Staatkundi­g Gereformee­rde Partij (SGP) is geen enkele vrouw te vinden. Bij de ChristenUn­ie is 15 procent van haar burgemeest­ers vrouw. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname