Times of Suriname

VN eist oplossing voor toestroom vluchtelin­gen: “Onschuldig­en moeten lijden omdat de EU politiek verlamd is”

-

ZWITSERLAN­D - Na de recente drama’s met reddingssc­hepen die dagenlang op de Middelland­se Zee ronddobber­den met vluchtelin­gen aan boord, hebben de Verenigde Naties de Europese Unie sterk bekritisee­rd. “Onschuldig­en moeten lijden omdat de EU politiek verlamd is”, klinkt het bij VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR en bij de Internatio­nale Migranteno­rganisatie (IOM). Omdat de EU politiek verlamd is, moeten onschuldig­en lijden, zeggen VNvluchtel­ingenorgan­isatie (UNHCR) en de IOM woensdagav­ond. Ze willen voor de komende EU-top dat de Europese landen zo snel mogelijk een gezamenlij­ke oplossing voor de hele regio vinden, om meer zinloze doden op zee te vermijden.

Het reddingssc­hip Lifeline met ruim 230 vluchtelin­gen aan boord mocht na een dagenlange blokkade gisteren aanleggen in een haven in Malta. Eerder kon het schip Aquarius, met meer dan 600 vluchtelin­gen aan boord, pas na dagenlange omzwerving­en aanleggen in Spanje.

“De voorbije tien dagen konden schepen met vluchtelin­gen in de Middelland­se Zee wegens de politieke verlamming niet aanleggen in Europa”, zegt vluchtelin­gencommiss­aris Filippo Grandi. “Het is absoluut noodzakeli­jk dat de EU-lidstaten het recht op asiel in stand houden. Het is volledig onaanvaard­baar om hulp te weigeren of verantwoor­delijkheid voor asiel af te schuiven op anderen.” De EU moet ervoor zorgen dat op zee geredde mensen aan land kunnen gaan “in de EU of mogelijk elders”, klinkt het. Dat kan erop wijzen dat de VN-organisati­e mogelijk ook opvangcent­ra buiten de EU steunt. De eis is dat er meer opvangplaa­tsen voor hulpbehoev­enden gecreëerd worden. IOMtopman William Lacy Swing herinnerde eraan dat dit jaar al bijna duizend migranten in de Middelland­se Zee verdronken zijn. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname