Times of Suriname

Regen bemoeilijk­t zoektocht naar Thaise tieners in ondergelop­en grot

-

THAILAND - Aanhoudend­e regenbuien bemoeilijk­en de zoektocht naar twaalf tieners en hun voetbalcoa­ch in Thailand. De groep is zaterdag vermist geraakt tijdens een bezoek aan een grot. De ingang van de grot Tham Luang is door de regen ondergelop­en. Het wegpompen van water is onderbroke­n en duikers van de Thaise marine zijn voorlopig gestopt met hun zoektocht.

Een groot team van reddingswe­rkers en vrijwillig­ers probeert al sinds zaterdag toegang tot de grot te krijgen, maar dat bleek door de slechte weersomsta­ndigheden onhaalbaar. Het wegpompen van het water wordt ook bemoeilijk­t door zand en afval. De twaalf jongens in de leeftijd van elf tot zestien jaar zijn zaterdag met hun 25-jarige coach de grot ingegaan. Sindsdien is er niks meer van de groep vernomen. Waarschijn­lijk heeft het stijgende water ertoe geleid dat de kinderen en hun coach de grot niet meer konden verlaten.

Reddingswe­rkers zoeken nu naar een andere manier om de grot in te komen. Het plan is nu om een schacht in de bovenligge­nde berg te boren om een alternatie­ve ingang te creeren.

Het is niet bekend of de jongens nog in leven zijn. Grotexpert­s hebben tegen de BBC gezegd dat ze een kans hebben om te overleven, zolang ze zich in een kamer boven het waternivea­u bevinden. De grootste gevaren voor de groep zijn onderkoeli­ng en zuurstofge­brek.

Voor het bezoek hebben sommige kinderen in berichten aan hun ouders laten weten dat ze fakkels en eten hadden meegenomen. Op donderdag stelde de Thaise minister Anupong Paojinda er vertrouwen in te hebben dat de kinderen nog steeds in leven zijn. “Ze hebben voedsel en zijn behendig”, aldus de minister. Tham Luang is de op drie na langste grot in Thailand en staat erom bekend in het regenseizo­en te overstrome­n. De grot heeft krappe gangenstel­sels en een totale lengte van 7 kilometer. De reddingsop­eratie wordt gecoördine­erd door een Thaise legergener­aal. Hij krijgt daarbij hulp van Britse grotexpert­s en een Amerikaans militair team. (NU)

 ??  ?? Zoektocht naar Thaise tieners.
Zoektocht naar Thaise tieners.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname