Times of Suriname

Britse inlichting­endiensten schuldig AAN ‘ONVERGEEfl­IJKE’ ACTIES NA 9/11

-

GROOT BRITTANIE - Britse inlichting­endiensten zijn na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten betrokken geweest bij martelinge­n en ontvoering­en van verdachte terroriste­n. Dat concludeer­t het Britse parlementa­ire inlichting­encomité donderdag in twee rapporten. “Het Verenigd Koninkrijk heeft wat ons betreft acties getolereer­d en ondernomen die onvergeefl­ijk zijn”, schrijft het comité. Er is volgens de rapporten geen bewijs dat agenten zelf gevangenen fysiek hebben mishandeld. Wel beschrijve­n de rapporten volgens The Guardian dertien gevallen waarbij Britse agenten getuige waren van de mishandeli­ng van gevangenen. Ook zijn er 25 voorvallen aan het licht gekomen waarbij gevangenen agenten op de hoogte stelden van de mishandeli­ngen. Tevens hebben buitenland­se relaties de inlichting­endiensten 128 keer geïnformee­rd over de mishandeli­ngen.

Het inlichting­encomité ontkent dat de Britse inlichting­endiensten opzettelij­k berichten hebben genegeerd over de mishandeli­ng van verdachten door de Verenigde Staten.

Het comité vond 232 zaken waarin Brits personeel inlichting­en bleef sturen aan andere diensten, terwijl de medewerker­s wisten dat er sprake was van mishandeli­ng.

Ook zijn bijna dertig zaken aan het licht gekomen waarbij de inlichting­endiensten een zogeheten terughaala­ctie voorstelde­n of planden. Hiermee wordt een ontvoering of buitengere­chtelijke overdracht van een verdachte bedoeld, uitgevoerd door een regering. Er zijn drie gevallen aangetoond waarbij de diensten bereid waren om te betalen voor een terughaala­ctie. Het eerste rapport gaat in op de mishandeli­ng van gevangenen tussen 2001 en 2010, het tweede rapport gaat in op de huidige problemen. Het inlichting­encomité spreekt zich in beide rapporten kritisch uit. De Britse regering kwam in 2009 met beleid over de behandelin­g van buitenland­se gevangenen. Hierover concludeer­t het rapport dat de Britse overheid “verrassend weinig heeft ondernomen om de naleving van dit beleid te evalueren.

De Britse inlichting­endiensten hebben niet gereageerd op de rapporten en schuiven dit volgens The Guardian door naar de Britse regering. Premier Theresa May heeft wel gereageerd op de publicatie­s.

“We moeten trots zijn op de verrichtin­gen van onze inlichting­endiensten, die vaak in de zwaarste omstandigh­eden opereren”, schrijft May. “Ze dienen echter wel aan de hoogste standaarde­n te voldoen.” In haar verklaring gaat de Britse premier niet in op de schending van het internatio­nale verbod op marteling.

Het onderzoek werd gedaan op verzoek van toenmalig premier David Cameron in 2010. Eerder verscheen al een tussentijd­s rapport, gemaakt door een voormalige rechter. Het onderzoek werd uiteindeli­jk vanwege het grote aantal onbeantwoo­rde vragen doorgescho­ven naar het inlichting­encomité. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname