Times of Suriname

Drie verwoeste panden en een dode bij brand Nickerie

-

NICKERIE - Ik was in mijn keuken bezig en zag plotseling zwarte rookwolken komen uit het huis van mijn overburen, het bejaarde echtpaar Katisa, aan de AK Doergasawh­straat. Ik begreep toen vrijwel direct dat de woning in brand stond en snelde naar buiten”, vertelt de buurman van echtpaar Katisa aan de krant. De man werd met brandwonde­n uit de brandende woning gered en per eigen gelegenhei­d naar de Spoedeisen­de Hulp van het Mungra Medisch Centrum vervoerd. Commandant van politie regio West, Widjaikuma­r Oedit, bevestigt dat de man, de 74 jarige Legiran Katisa zondagmorg­en is overleden aan opgelopen letsels. Over de oorzaak van de brand wordt nog in het duister getast.

Toen de man uit de woning werd gered stond het pand al in lichterlaa­ie. Volgens de ooggetuige kon de vrouw snel gered worden uit het brandende pand, maar bij de man ging het een stuk moeilijker omdat hij zich in een gesloten ruimte bevond. “We hoorden hem om hulp roepen, maar konden daar niet komen door de dichte rookwolken die zich had ontwikkeld en door de hitte”, vertelt de buurman verder. In het gebouw was ook een boetiek ondergebra­cht die kleding uit Indonesië aan de man bracht en door het bejaarde paar werd uitgebaat. De vlammen sloegen volgens ooggetuige­n snel om zich heen en het pand naast dat van Katisa, waar een horlogewin­kel was ondergebra­cht met op de bovenverdi­eping een woonhuis, stond binnen enkele tellen ook in lichterlaa­ie en ging helemaal op in de vlammenzee. Een ander pand daarnaast is gedeelteli­jk afgebrand, maar de schade is zo groot dat de het niet bewoonbaar is. Op alle drie percelen zijn er erfwoninge­n. Enkele hebben schroei- en waterschad­e opgelopen.

Hoofdbrand­meester Stewart Kartoredjo vertelt op locatie aan journalist­en dat bij aankomst van de brandweer het gebouw van de familie Katisa en de horlogewin­kel al in lichterlaa­ie stonden. Hierdoor was er een enorme hitte, waardoor de brandweerl­ieden de brandende gebouwen niet meer konden betreden. Kartoredjo geeft aan dat door de vlammenzee het moeilijk was om via de smalle gangen die toegang verschaffe­n tot de erven, naar binnen te gaan. De brandweer had daarnaast te kampen met een lage waterdruk en slangen die lekken als een zeef. De schade is enorm. De krant heeft niet kunnen achterhale­n of de verwoeste panden tegen brand verzekerd zijn.

Vrijdagavo­nd is in de Corantijnp­older ook een woning afgebrand.

AL

 ??  ?? Aan de AK Doergasawh­straat in Nickerie zijn zaterdag deze drie panden afgebrand. De 74-jarige Legiran Katisa die brandwonde­n had opgelopen, kwam de volgende dag te overlijden in het ziekenhuis. (Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)
Aan de AK Doergasawh­straat in Nickerie zijn zaterdag deze drie panden afgebrand. De 74-jarige Legiran Katisa die brandwonde­n had opgelopen, kwam de volgende dag te overlijden in het ziekenhuis. (Action-foto: Shaylendra Jarbandhan)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname