Times of Suriname

Kenniskrin­g presenteer­t actualitei­ten

-

PARAMARIBO Kenniskrin­g schenkt dinsdag om 20.00 uur in het Lallarookh­gebouw aandacht aan twee actuele topics namelijk ‘de euro problemati­ek: achtergron­d en uitdaginge­n’ en aan ‘waarheen bauxietsec­tor en Brokopondo overeenkom­st?’ Dit meldt de organisati­e in een persberich­t.

Steven Debipersad, econoom teven secretaris van de Vereniging van Economiste­n in Suriname (VES) en Richard Kalloe, oudministe­r van de ministe ries van Handel en Industrie en Openbare Werken, tevens ouddirecte­ur van de Nationale Ontwikkeli­ngsbank zijn de gastspreke­rs. Mansour Badloe, initiator van ‘Reddingspl­an Suriname’ zal als panellid ook zijn visie geven. Al enige jaren krijgt Suriname internatio­nale signalen om zijn huiswerk te maken inzake money laundery, drugsbestr­ijding, witwasprak­tijken en om strenger om te gaan met bancaire transactie­s. Eerst waren het Amerikaans­e banken die rekeningen van Surinaamse burgers opdoekten, daarna volgden al gauw de Europese, vooral de Nederlands­e banken. Invallen in Nederland, USA, op de Antillen en aanhouding­en op onder andere Schiphol en in Europese havens hebben al jaren de puzzels na gedegen speurwerk goed in kaart gebracht dat in Suriname veel meer fout gaat dan de geconfisqu­eerde duizenden kilo’s verdovende middelen.

Recent is er op 19 miljoen euro in Nederland beslag gelegd; de banken hebben allerlei kostenmaat­regelen getroffen waarbij 3% aan stortingsf­ee betaald moet worden, terwijl de jaarrente in Nederland en USA onder de 2% ligt. “Onze economie zit vast en er mogen meer maatregele­n tegen Suriname verwacht worden. En terwijl wij juist productie moeten oppakken, ontmantelt de Suralco haar bedrijfsen fabriekste­rreinen. Ook de energieopw­ekking, de kransslaga­der voor goedkopere productie met name de afwikkelin­g van de Brokopondo­overeenkom­st, schiet velen in het verkeerde keelgat. De gastspreke­rs zullen dinsdag aandacht schenken aan deze zorgwekken­de topics”, meldt de organisati­e. Na de presen taties is er gelegenhei­d tot het stellen van vragen. Kenniskrin­g (KK), bestaat ruim 20 jaar met een zusterorga­nisatie in Nederland en netwerkgro­epen op Aruba, Curaçao, in Guyana, India, op Trinidad en in de USA. KK is een vrijwillig­e netwerkkri­ng van topkader uit de academisch­e, overheids en business community. Door elke eerste dinsdag van de maand inzichten, informatie en ontwikkeli­ngen over actuele politieke en sociaaleco­nomische vraagstukk­en op zowel lokaal, regionaal als mondiaal niveau met elkaar uit te uitwissele­n, moeten KKmembers in staat zijn hun individuel­e en groepsbela­ngen beter in te schatten en richting te geven. Kenniskrin­g is een instrument om door middel van contactleg­ging de expertise van elk netwerklid te leren kennen en het netwerk als bron te hanteren voor specifieke expertise om persoonlij­k of maatschapp­elijk voordeel te behalen. KK kent geen bestuur, doch een coördinati­eteam, geen penningen, doch vraagt een bijdrage van SRD 20 per avond, ter dekking van kosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname