Times of Suriname

Solo-expositie Xavier Robles de Medina: ‘als het hele lichaam oor zou zijn’

-

PARAMARIBO - Readytex Art Gallery presenteer­t op 5 juli haar eerste solo-expositie voor het jaar 2018. Beeldend kunstenaar Xavier Robles de Medina staat dan in de schijnwerp­ers met een expositie die zowel inhoudelij­k als qua inrichting, hedendaags en vernieuwen­d is. Hij geeft de expositie - zoals hij dat vaker doet met titels - een prikkelend­e naam:

Dit meldt Readytex Art Gallery in een persberich­t.

hele lichaam oor zou zijn’.

Het is de eerste solo-expositie van Xavier Robles de Medina bij Readytex Art Gallery én in Suriname. Deze jonge Surinaamse kunstenaar die zijn eerste kunstoplei­ding aan de ‘Savannah College of Art and Design’ in de Verenigde Staten afrondde, werkt momenteel aan zijn MFA in Fine Arts aan Goldsmiths in London. Ondertusse­n heeft Robles de Medina op kunstgebie­d ook werkervari­ng opgedaan en exposities gehad in Nederland, de VS, België, Frankrijk, Zimbabwe, Engeland en vorig jaar een Thursday-Night-Feature in Readytex Art Gallery gehouden.

‘Als het hele lichaam oor zou zijn’ is een tentoonste­lling met hedendaags­e kunst die de traditione­le kaders van artistieke interpreta­tie van veel kijkers zal uitdagen. Het werk is evenals de titel uniek en prikkelend. Elk kunstwerk komt tot stand vanuit een zorgvuldig bedacht concept en een zeer gedetaille­erd en tijdrovend creatiepro­ces. Robles de Medina bestudeert en ontleedt onder andere het werk en de theorieën van kunstenaar­s en schrijvers van weleer en verwerkt de inspiratie die hij daaraan ontleent, volgens een geheel eigen intellectu­ele interpreta­tie, vaak metaforisc­h, of als een subtiele zinspeling, in zijn werk. Zo creëert Robles de Medina bijvoorbee­ld een zoö-morfisch masker gebaseerd op etsen van de Vlaamse kunstenaar Frans Huys (1522), zinspeelt hij op de theorie over de cultwaarde die aan verborgen of bedekte kunstwerke­n gegeven wordt, en worden de concepten die hij bedenkt algemeen beïnvloed door zijn interesse in een essay van cultuurfil­osoof en schrijver Walter Benjamin (1892) over de reproducee­rbaarheid van kunstwerke­n. Maar ook een ‘gewone’ haarproduc­tenadverte­ntie, een vervormd beeld van een oor, of specifieke videobeeld­fragmenten leiden tot verrassend­e werkstukke­n in diverse stijlen en technieken. Ook betrekt hij studenten van Nola Hatterman Art Academy op een bijzondere manier bij zijn expositie. Kortom, deze expositie mag geen enkele kunstliefh­ebber

‘als het

overslaan. En warempel, hoe zouden wij van dit alles kunnen genieten, … als het hele lichaam oor zou zijn …? Readytex Art Gallery nodigt iedereen uit om deze uitdagende expositie te bezoeken. Want Xavier Robles de Medina is een jonge Surinaamse kunstenaar die geleidelij­k aan, maar zeer overtuigen­d zijn stempel drukt op een steeds groeiend internatio­naal kunstpodiu­m. ‘Als het hele lichaam oor zou zijn’ is geopend voor het publiek van 6 juli tot en met 14 juli.

Maandag - vrijdag van 8:00 - 16.30 uur en op de zaterdag van 8:30 -13:30 uur.

Op 6 en 7 juli is de expositie ook in de avond open van 19:00 - 21:00 uur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname