Times of Suriname

Gemeenten gaan inburgerin­g nieuwkomer­s weer regelen

-

DEN HAAG - De inburgerin­g van nieuwkomer­s gaat op de schop. Gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomer­s niet meer zelf hun inburgerin­g hoeven regelen. Daar staat tegenover dat er sneller een straf wordt opgelegd als de nieuwkomer­s verzaken, schrijft minister Wouter Koolmees van Integratie. Koolmees erkende eerder dat de huidige aanpak niet werkt. Nieuwkomer­s moeten zelf een inburgerin­gscursus zoeken. “Dat lukt gewoon niet als je de taal nog niet spreekt”, constateer­t de minister. Bovendien maakt dit nieuwkomer­s een makkelijke prooi voor malafide bureaus. Het duurt verder te lang voordat inburgeraa­rs het Nederlands machtig zijn en voordat ze zonder bijstandsu­itkering kunnen.

Het geld dat het Rijk nu nog uitleent aan nieuwkomer­s om hun inburgerin­gsles van te betalen gaat daarom voortaan naar de gemeente. Die stelt een persoonlij­k inburgerin­gsplan op en betaalt en regelt een passende cursus. Nieuwkomer­s blijven wel zelf verantwoor­delijk om binnen drie jaar het verplichte examen te halen. Wie er de kantjes van afloopt, kan eerder dan voorheen een boete krijgen of zijn aanspraak op een langere verblijfsv­ergunning verliezen. Gemeenten hebben nog een ander middel om de inburgeraa­r zijn best te laten doen, stelt Koolmees. Het gros van de nieuwkomer­s krijgt een bijstandsu­itkering. De gemeente kan daarop korten als de ontvanger zich niet inspant om Nederlands te leren en geen passend werk of vrijwillig­erswerk accepteert. Gemeenten moeten inburgeraa­rs intensieve­r begeleiden en deze drukmiddel­en gebruiken.

De grotere bemoeienis van de gemeente moet nieuwkomer­s ook kopzorgen besparen. Zo krijgen zij hun bijstandsu­itkering in het begin niet meer helemaal uitgekeerd. De gemeente betaalt de vaste lasten en houdt die op de uitkering in. Daardoor moeten minder nieuwkomer­s in de schulden terechtkom­en.

Zoals Koolmees al bij het aantreden van het kabinet aankondigd­e, moeten nieuwkomer­s verder meteen beginnen met Nederlands leren. Een inburgeraa­r die dat niet op tijd haalt, kan niet meer zomaar een excuus aanvoeren en ontheffing krijgen. Wie bijvoorbee­ld niet kan lezen en schrijven, krijgt geen ontheffing, maar mag wel volstaan met een minder hoog niveau. “Het doel is: zo snel mogelijk aan de slag en de taal leren op een zo hoog mogelijk niveau”, vat Koolmees samen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname