Times of Suriname

/LQNVH SRSXOLVW /RSH] 2EUDGRU ZLQW 0H[LFDDQVH YHUNLH]LQJHQ

-

0E;I&2 De jarige link se populist $ndrps 0anuel Lypez 2brador heeft de presi dentsverki­ezingen in 0e[ico gewonnen. +ij kan volgens de eerste prognoses van de kiescommis­sie vermoedeli­jk rekenen op ongeveer pro cent van de stemmen.

Zijn grootste concurrent, de centrumrec­htse 5icardo $na\a, moet het doen met ongeveer procent. -osp $ntonio 0eade, kandidaat namens de Institutio­nele 5evolution­aire 3artij van de zittende president EnriTue 3exa 1ieto, komt volgens de eerste uitslagen niet verder dan procent van de stem men.

$na\a, 0eade en 1ieto heb ben Lopez 2brador gefelici teerd met zijn overwinnin­g. De $merikaanse president Donald Trump bracht via Twitter zijn felicitati­es over. +ij stelt ³uit te kijken naar een samenwerki­ng waar zo wel de 96 als 0e[ico van profiteert”.

Lopez 2brador, voorma lig burgemeest­er van de 0e[icaanse hoofdstad 0e[ico 6tad, noemde zijn voorspelde zege een overwin ning op corruptie. ³6amen zullen we 0e[ico bevrijden van corruptie”, aldus Lopez 2brador in zijn overwin ningsspeec­h, waarin hij ook het bestrijden van armoede en het terugdring­en van geweld als speerpunte­n noemde. Lopez 2brador heeft ook be loofd 0e[ico minder econo misch afhankelij­k te maken van buurland de 9erenigde 6taten.

%ehalve de president, konden de circa miljoen stemge rechtigden ook het parlement en duizenden regionale en lo kale bestuurder­s kiezen. Die verkiezing­en werden de afge lopen periode overschadu­wd door het oplaaiende politiek geweld. Tijdens de campagne voor lo kale bestuursfu­ncties werden meer dan honderd kandida ten en journalist­en vermoord. Dat maakt deze campagne tot de gewelddadi­gste uit de 0e[icaanse geschieden­is. De overwinnin­g van Lopez 2brador kan worden gezien als een politieke aardver schuiving. De 0e[icaanse politiek werd gedurende een groot deel van de vorige eeuw nog gedomineer­d door de 35I. Die partij was van

tot onafgebrok­en aan de macht. Daarna kwa men er twee presidente­n van de rechtse 3$1, de 3artij van 1ationale $ctie. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname