Times of Suriname

%H]RHN ,UDDQVH SUHVLGHQW DDQ (XURSD YDQ FUXFLDDO EHODQJ YRRU WRHNRPVW QXFOHDLU DNNRRUG

-

I5$1 De Iraanse presi dent +assan 5ohani is gis teren vertrokken naar Europa voor een bezoek dat als µfun damenteel¶ wordt beschouwd voor de toekomst van het Iraans nucleair akkoord na de terugtrekk­ing van de 9erenigde 6taten uit dat ak koord.

5ohani reist naar Zwitserlan­d en daarna naar :enen, waar in het nucleair akkoord werd gesloten tussen Iran en &hina, de 96, )rankrijk, het 9erenigd .oninkrijk, 5usland en Duitsland. Door het akkoord werden de eco nomische sancties tegen Iran opgeheven in ruil voor het stilleggen van het Iraans nucleair programma en het engagement om nooit te pro beren om een atoombom te produceren.

De Europese trip van 5ohani ³is de gelegenhei­d om over de toekomst van het akkoord te spreken”, nu Europa na de terugtrekk­ing van de 96 een belangrijk­ere speler is geworden, aldus de Iraanse president volgens de staats televisie vooraleer hij op het vliegtuig stapte. +et is de eerste reis van 5ohani naar Europa in tweesnhalf jaar. ³In de actuele conte[t van het vertrek van de 96 en de intensieve onderhande­lingen tussen Iran en Europa om mogelijkhe­den te vinden om het akkoord te behouden, is de reis van een primordiaa­l belang aangezien die een duidelijke­r beeld zal schep pen over de samenwerki­ng tussen Iran en Europa”, zei ook de woordvoerd­er van het Iraanse ministerie van %uitenlands­e Zaken %ahram *hassemi.

2ostenrijk en Zwitserlan­d zijn geen diplomatie­ke zwaargewic­hten, maar de keuze van de bestemming­en is toch significan­t. Zo nam 2ostenrijk gisteren voor een periode van zes maan den het voorzitter­schap van de Europese 8nie over, en vertegenwo­ordigt neutraal Zwitserlan­d de belangen van de 96 in Iran. 6inds de aankondigi­ng van de terug trekking van de 96 uit het akkoord in mei, hebben de anderen partnerlan­den steeds verklaard dat ze het akkoord willen behouden. Toch heb ben grote Europese bedrijven zoals de )ranse autobouwer 36$, de )ranse energiereu­s Total en de Deense rederij 0aersk hun Iraanse operaties al opgeschort, of hebben aan gekondigd dat te doen.

In Iran hebben de terugtrek king van de 96 en de vrees voor het instorten van de nu cleaire deal ervoor gezorgd dat de Iraanse rial aan waarde verloor. Dat leidde dan weer tot hevige protesten tegen onder meer het stijgen van de prijzen.

(HLN)

 ??  ?? De Iraanse president Hassan Rohani. (Foto: Time)
De Iraanse president Hassan Rohani. (Foto: Time)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname