Times of Suriname

Overheid neemt geen geld meer bij CBvS

-

PARAMARIBO – “Het is belangrijk om te benadrukke­n dat de monetaire financieri­ng definitief is stopgezet in mei 2016 op basis van een overeenkom­st getekend tussen de minister van Financiën en de governor van de CBvS. De cijfers tonen ook uitdrukkel­ijk aan dat er sindsdien geen sprake meer is van monetaire financieri­ng”, geeft het Ministerie van Financiën in een bericht aan.

“De overheidsb­egroting 2017 sloot af met een tekort van SRD 1.852 miljoen, maar ter financieri­ng zijn absoluut geen gelden van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gebruikt. Het tekort in 2017 bedroeg 7,3 procent van het bruto binnenland­s product (bbp). Dit is een verbeterin­g ten opzichte van 2015 en 2016, verkregen op basis van een beheersing van de overheidsu­itgaven en een lichte toename van de overheidsi­nkomsten”, luidt de uitleg van het ministerie.

De tekorten in 2015 en 2016 bedroegen 9,7 procent en 9,1 procent van het bbp. Met een lager tekort is er in principe relatief minder financieri­ng nodig. In 2016 en 2017 werden er geen voorschott­en opgenomen bij de CBvS. Er wordt juist afgelost op de lening. De Centrale Bank van Suriname financiert de overheid niet, en hierover wenst het Ministerie van Financiën elke mythe die opduikt te weerleggen in een persberich­t.

Volgens het ministerie moet er geen verwarring gemaakt worden met de overheidsr­ekening bij de CBvS. “Dat is geld van de overheid geparkeerd bij de CBvS die haar bankier is. De overheid kan geld opnemen van de rekening om daarmee haar zaken te financiere­n. Dit is geen geld van de CBvS en het is ook geen monetair geld. De overheid vult haar rekening aan, doordat er bijvoorbee­ld inkomsten gestort worden of een lening van een andere instelling of het buitenland ontvangen wordt.

Van 2016 naar 2017 is er een verschuivi­ng van buitenland­se financieri­ng naar binnenland­se. De binnenland­se financieri­ng komt in 2017 van de commerciël­e banken en van het eigen rekeningte­goed van de overheid. In 2016 was er sprake van toevloeiin­g van buitenland­se middelen, nadat de overheid een staatsobli­gatie plaatste op de internatio­nale bondmarkt. Een deel hiervan is doorgeleen­d aan Staatsolie, wat ook in de financieri­ngsstatist­iek te zien valt, te weten het negatieve teken van ‘lenen aan niet-financiële instelling­en’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname