Times of Suriname

Weinig studenten ondersteun­en protestact­ie BvL

-

PARAMARIBO - Weinig studenten gaven gistermidd­ag gehoor aan de oproep van de Bond van Leraren (BvL). Wilgo Valies, bondsvoorz­itter van de BvL, geeft aan dat de studenten zijn opgeroepen om ook hun stem te laten horen.

Enkele studenten geven aan dat ze zich niet kunnen terugvinde­n in het besluit van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om het IOL te transforme­ren naar de universite­it. Ze vragen zich af hoe het staat met het inschrijfg­eld, dat straks zal worden verhoogd. Niet alle studenten zullen in staat zijn om het verhoogde inschrijfg­eld te betalen.

Ook leerkracht­en kunnen zich niet terugvinde­n in dit besluit. De minister doet heel veel denigreren­de uitspraken over de leerkracht­en. Verder zijn ze niet te spreken over de uitlatinge­n van minister Ferrier donderdag op een persconfer­entie. Docenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) aangeslote­n bij de Bond van Leraren hebben samen met bondsvoorz­itter Wilgo Valies gisteren de in- en uitgang van de universite­it geblokkeer­d. Voor de poort hebben zij een muur van mensen gevormd, waardoor niemand door kon lopen. Studenten van het IOL waren door deze actie verstoken van onderwijs. “De minister kan geen maatregele­n doorvoeren zonder met de docenten om de tafel te zitten. Op deze manier wordt ons enig lerarenins­tituut dat al langer dan 40 jaar leerkracht­en opleidt, totaal vernietigd”, aldus de bondsvoorz­itter.

Valies maakt zich ernstig zorgen over het feit dat met de transforma­tie van het IOL naar de Universite­it niet alleen het inschrijfg­eld wordt verhoogd, maar ook het collegegel­d. Hij vraagt zich af waar de studenten het vandaan gaan halen. Hij kan zich niet terugvinde­n in de uitspraak van de minister dat de studenten een lening kunnen nemen bij de Nationale Ontwikkeli­ngsbank (NOB). “We weten allemaal dat de NOB hoge eisen stelt voor het nemen van een lening. Studenten moeten bijvoorbee­ld iemand hebben die borg voor ze staat en als ze die niet hebben, hoe moeten ze dan verder”, stelt Valies. WI

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname