Times of Suriname

Wereld Chocolade Dag

-

Op 7 juli is het ‘Wereld Chocolade Dag’ ter herinnerin­g aan het feit dat op 7 juli 1550 chocolade voor het eerst werd geïntroduc­eerd in Europa. Europa kwam in de 16de eeuw in aanraking met cacao, nadat de Spaanse veroveraar Hernán Cortés in 1521 in Mexico landde en de Azteken hem met geschenken overlaadde­n. Cortés nam ze mee terug naar Spanje.

Chocolade is een lekkernij gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Chocolade is in de hele wereld geliefd. In België is chocolade te koop als repen, in plakken, maar wordt ook verwerkt in producten als pralines (bonbons), koekjes en ijsjes. Tevens is losse cacaopoede­r te koop. Chocolade is eveneens een ingrediënt van veel soorten snoepgoed. Chocolade is verkrijgba­ar als pure chocolade, melkchocol­ade, witte chocolade, en sinds 2018 als roze chocolade. De Azteken verbonden cacao aan Xochiquetz­al, de godin van de vruchtbaar­heid. Zij dronken een chocoladed­rank, xocoatl, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidhe­id tegengaan, een resultaat van de cafeïne die een bestanddee­l van de cacao is. De Azteken konden niet zelf cacao verbouwen, omdat hun thuisland in de Mexicaanse bergen daarvoor ongeschikt was. Chocolade was een luxeproduc­t dat werd ingevoerd en onderworpe­n volkeren moesten chocolade leveren als deel van hun belasting. Een Spaanse jezuïtisch­e missionari­s, Jose de Acosta, die aan het eind van de 16e eeuw in Peru en Mexico woonde, schreef al over dat effect. De drank werd onder andere gebruikt aan het hof van keizer Montezuma.

In 1585 werd chocolade voor het eerst op commerciel­e schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. Chocolade werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. In 1615 werd de chocoladed­rank bij officiële audiënties bij de Franse koning ingevoerd, totdat het gebruik door bezuinigin­gen weer werd afgeschaft. In de 17de eeuw was chocolade een luxeproduc­t dat vooral gebruikt werd door de adel. De Spanjaarde­n die in Amerika woonden ontdekten dat ze lekkere chocoladek­oekjes konden bakken door suiker aan de cacaopasta toe te voegen. Ze konden de bereidings­wijze van chocolade bijna een eeuw lang geheimhoud­en.

De eerste chocoladef­abriek verrees in 1728 in Engeland. In 1760 kwamen er fabrieken in Duitsland en Frankrijk. In 1819 werd voor het eerst Zwitserse chocolade gefabricee­rd. In 1813 begon Blooker met de productie van cacao en chocolade in Nederland, en in 1828 deed Casparus van Houten sr. een belangrijk­e uitvinding waarmee op eenvoudige wijze het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. Eind 18de eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat ook gewone mensen die konden betalen.

De eerste eetbare chocolade zou in 1847 zijn gemaakt door de Britse Quaker Joseph Fry. De Quaker-families Fry, Cadbury en Rowntree waren twee eeuwen in de chocoladei­ndustrie actief.

Er is trouwens nog ook nog een Internatio­nale Chocolade Dag die op 13 september wordt gevierd, de dag waarop in 1857 de oprichter van de ‘Hershey Chocolate Company’ werd geboren. (Bron: Historiek)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname