Times of Suriname

3URWHVWHQ ELM HHQGHQIRNN­HULMHQ

-

AMSTERDAM - Een groep van zo’n tachtig activisten heeft zich gisteren verzameld bij eendenslac­hterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Ze protestere­n tegen dierenmish­andelingen bij Nederlands­e eendenfokk­ers.

De activisten vormen een lange rij met borden als ‘Sluit alle Slachterij­en’ en ‘Stop de Slacht’. De sfeer is rustig. De directie van Tomasssen laat zich niet zien. Er is wel politie aanwezig en veel mediaaanda­cht. De demonstran­ten blijken uit het hele land te komen, zoals Joop van Meel uit Bussum en Daphne Althoff uit Amsterdam. “Waarom nog slachten terwijl er zoveel alternatie­ven zijn”, zegt de laatste, die zelf veganistis­ch is. “En hoe kun je zo met weerloze dieren omgaan.” Animal Rights bracht gisteren schokkende beelden naar buiten van eenden die mishandeld worden. 2p de beelden is te zien hoe een eend wordt doodgetrap­t en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslin­gerd. 2ok worden de dieren met veel lawaai en kabaal opgejaagd en met handenvol tegelijk bij hun nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. De beelden werden gemaakt door iemand die enkele dagen undercover ging bij drie eendenfokk­erijen in Dalfsen, Putten en Epe waar volgens Animal Rights eenden van Tomassen worden vetgemest.

De eenden worden met handenvol tegelijk bij hun nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten. Jaarlijks worden 8,5 miljoen eenden in Ermelo geslacht voor vlees, dons en veren. Het grootste deel van het vlees is export. Een belangrijk­e Nederlands­e afnemer van het eendenvlee­s is groothande­laar Hanos. De dierenacti­visten protestere­n tegen de vele misstanden in de eendensect­or en de uitbreidin­gsplannen van het slachthuis in Ermelo. Ze willen een verbod op de eendensect­or en sluiting van de slachterij­en. “We zijn geschrokke­n van het grote aantal misstanden. Er werden zelfs levende eenden in de kadaverbak­ken van het slachthuis aangetroff­en”, aldus campagnele­ider Robert Molenaar. “Eenden zijn slecht af in de handen van Tomassen Duck-To. We vinden dat de politiek nu moet optreden en het slachthuis moet stilleggen.”

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname