Times of Suriname

9HUKRRJG JH]RQGKHLGVUL­VLFR YRRU WLHQHUV GRRU QXWWLJHQ HQHUJLHGUD­QNMHV

-

AMSTERDAM - Ruim negentiend­uizend kinderen tussen de dertien en achttien jaar oud hebben door het overmatig gebruik van energiedra­nkjes een verhoogd risico op hartritmes­toornissen of slaapprobl­emen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu RIVM , waar het AD over bericht. Ruim 60.000 Nederlands­e jongeren werden naar hun consumptie­gedrag gevraagd. De risicogroe­p die geregeld drie of meer blikjes per dag drinkt, heeft ook meer kans op aantasting van het centrale zenuwstels­el. Volgens het RIVM hebben kinderen in deze groep ook met andere problemen te maken. Vergeleken met leeftijdsg­enoten hebben ze vaker gescheiden ouders, met mishandeli­ng te maken, roken ze meer en gebruiken ze vaker alcohol en drugs. Symptomen van overmatige consumptie van energiedra­nk zijn onder meer hartproble­men, angst en duizelighe­id. Met een reeks maatregele­n wil staatssecr­etaris Paul Blokhuis Volksgezon­dheid overmatig gebruik intomen. Hij wil dat de Jeugdgezon­dheidszorg en huis- en kinderarts­en beter op overmatige consumptie van de drankjes gaan letten en kinderen ontmoedige­n om het product te drinken. 2ok moet het Voedingsce­ntrum kijken hoe het bestaande advies over energiedra­nkjes beter onder de aandacht gebracht kan worden.

Kinderen onder de dertien jaar wordt aangeraden helemaal geen energiedra­nkjes te drinken. Boven die leeftijd geldt: liever niet, en anders maximaal ppn blikje per dag. Jongens drinken vaker energiedra­nkjes dan meisjes. 2nder vmbo’ers is de consumptie het hoogst, onder vwo’ers het laagst. Volgens het RIVM is geregelde consumptie voor zeker 95 procent van de jonge drinkers geen probleem, meldt het AD. Tenzij er andere cafeinehou­dende dranken bij worden gedronken of er een groot aantal blikjes energiedra­nk in korte tijd wordt genuttigd. (NU) 12:00 Movie: Barbie Spy

STuad

13:15 Movie: Star Wars:

The Last Jedi

15:35 Movie: Beauty and the

Beast

17:45 Kinder Serie: Dragon 09:30 10:30 12:55 15:00 16:55 18:30

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname