Times of Suriname

Trump draagt conservati­eve rechter voor als kandidaat Hooggerech­tshof

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft laten weten dat hij Brett Kavanaugh voordraagt als nieuwe rechter in het Hooggerech­tshof. Het voornemen van de president stuitte gelijk op felle kritiek. Kavanaugh staat bekend als een conservati­eve rechter. Hij is nu nog werkzaam bij het Hof van Beroep in Washington DC. “In de juridische wereld staat hij bekend als rechter onder rechters”, aldus Trump. “Niemand in de Verenigde Staten is geschikter en niemand verdient het meer dan rechter Kavanaugh.” Kavanaugh staat bekend als een tegenstand­er van regels die het handelen van grote bedrijven aan banden leggen. Hij is ook tegen het opleggen van extra regels als het gaat om milieuverv­uiling, hoewel hij geen ontkenner is van de opwarming van de aarde. De keuze van een nieuwe rechter in het Hooggerech­tshof kan verregaand­e gevolgen hebben voor de Amerikaans­e rechtspraa­k in de komende decennia. Rechters in het hof worden voor het leven gekozen. Met de komst van Kavanaugh is de meerheid van het hof conservati­ef. De Senaat moet de benoeming overigens nog goedkeuren. Op dit moment hebben de Republikei­nen de meerderhei­d in de Senaat. Maar dit kan veranderen na de verkiezing­en in november. Toen president Barack Obama nog in het Witte Huis zat, wisten de Republikei­nen een benoeming van een nieuwe liberale rechter te rekken tot de presidents­verkiezing­en. De voordracht van Kavanaugh heeft maandag direct tot felle kritiek van diverse belangengr­oeperingen geleid. Een belangrijk­e milieulobb­yist noemde Kavanaugh “een extreme ideoloog die meerdere malen heeft bewezen een vijand van het gezonde verstand te zijn”.

Voor het Hooggerech­tshof verzamelde­n zich na de voordracht door Trump honderden mensen. Ze schreeuwde­n: “Hell no, Kavanaugh!” Tegenstand­ers van Trump en Kavanaugh vrezen dat de nieuwe rechter de doorslag gaat geven in zaken over omstreden onderwerpe­n zoals abortus en het homohuweli­jk. Ook vrezen zij dat de uitspraken van het hof bij een conservati­eve meerderhei­d de gezondheid­szorg verder zullen uitkleden. Dankzij een omstreden aanpassing van de wet voor het benoemen van rechters, kan Kavanaugh worden goedgekeur­d als een meerderhei­d van de Senaat vóór hem stemt. De Republikei­nen hebben nu 51 van de honderd zetels. De verwachtin­g is dat er de komende tijd veel druk wordt uitgeoefen­d op gematigde leden van beide partijen. Er zijn twee Republikei­nse senatoren die er liberalere standpunte­n op het gebied van abortus en lhbt-rechten op nahouden.

De gesprekken met leden van de Senaat beginnen dinsdag, zei Kavanaugh tijdens een persconfer­entie. Pas na de zomer neemt de Senaat een beslissing over zijn aanstellin­g. Kavanaugh zal de 81-jarige Anthony Kennedy vervangen die aan het eind van de maand met pensioen zal gaan. Kennedy is ook een conservati­eve rechter, maar stemt op bepaalde onderwerpe­n vaak liberaler. (NU)

 ??  ?? Trump draagt nieuwe rechter voor op persconfer­entie.
Trump draagt nieuwe rechter voor op persconfer­entie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname