Times of Suriname

Ruime meerderhei­d Europeanen wil Amerikaans­e kernwapens uit Kleine Brogel weg

-

Wereldleid­ers moeten een einde maken aan de detentie van migrantenk­inderen, zeggen mensenrech­tenorganis­aties. Deze week wordt in New York de laatste hand gelegd aan wereldwijd­e afspraken over migratie. De afspraken over migratie worden vastgelegd in het Global Compact on Migration (GCM), dat zich in de laatste onderhande­lingsfase bevindt. Amnesty Internatio­nal roept de onderhande­laars op om een einde te maken aan de detentie van kinderen. “De vreselijke taferelen in de VS hebben laten zien dat een internatio­nale inzet om detentie van kinderen te stoppen, nodig is. Deze onderhande­lingen hadden niet op een meer cruciaal moment kunnen komen”, zegt Perseo Quiroz van Amnesty. De regering van de Amerikaans­e president Donald Trump besloot in mei bij de zuidelijke grens migrantenk­inderen te scheiden van hun ouders. Dat beleid is inmiddels teruggedra­aid, maar er zitten naar schatting meer dan tienduizen­d kinderen onder slechte omstandigh­eden in detentiece­ntra in de VS. “Landen kunnen deze week laten zien of ze serieus zijn als het gaat om het beëindigen van detentie van kinderen en of ze bereid zijn beschermen­de maatregele­n te nemen voor alle kinderen, of ze nu alleen reizen of niet”, zegt Quiroz.

In de huidige concepttek­st van het GCM wordt de kwestie genoemd, inclusief een clausule waarin staat dat “gewerkt moet worden aan een einde van de detentie van kinderen in de context van internatio­nale migratie” en dat “detentie alleen in het uiterste geval gebruikt mag worden.”

Amnesty noemt die tekst echter niet sterk genoeg. De mensenrech­tenorganis­atie vindt detentie van migrantenk­inderen onder geen enkele omstandigh­eid te rechtvaard­igen.

Hoewel Trump de scheiding van ouders en kinderen heeft teruggedra­aid, is daarvoor in de plaats een beleid gekomen waarbij hele gezinnen worden vastgezet.

“Scheiding van gezinnen en detentiebe­leid zijn symptomen van een veel omvangrijk­er, wereldwijd probleem: hoe ontvangend­e landen omgaan met migranten die vaak uit een stabiele en/of gewelddadi­ge situatie komen”, zegt Brian Root van Human Right Watch (HRW).

Oxfam constateer­de recentelij­k dat kinderen, soms niet ouder dan twaalf jaar, in strijd met het Franse en Europese recht fysiek mishandeld, vastgehoud­en en teruggestu­urd werden naar Italië door Franse grenswacht­en.

Familie in Europa

Meer dan vierduizen­d migrantenk­inderen kwamen tussen juli 2017 en april 2018 aan in de Italiaanse grensstad Ventimigli­a. In de meeste gevallen ging het om kinderen die waren gevlucht voor vervolging en oorlog in landen zoals Soedan, Eritrea en Syrië. Ze probeerden vaak familieled­en of vrienden in Europa te bereiken.

Kinderen zouden in Franse cellen hebben overnacht zonder eten, water, dekens en officieel toezicht. In Australië zitten meer dan tweehonder­d kinderen in detentiece­ntra, inclusief op Nauru. Daar zitten ze maanden of soms jaren vast.

“Het Global Compact on Migration biedt hoop, maar het zal niet werken als landen de kwestie puur blijven zien als een grensprobl­eem”, zegt HRW. “Deze afspraken zullen weinig invloed hebben op een Amerikaans­e president die niets moet hebben van internatio­nale samenwerki­ng.”

Vorig jaar trokken de Verenigde Staten zich enkele dagen voor een migratieco­nferentie in Mexico terug uit het GCM, met het argument dat het de soevereini­teit van het land ondermijnt. Hoewel het GCM niet wettelijk bindend is, zegt Amnesty dat het wel politiek bindend is en een basis legt voor toekomstig­e discussies over migratie.

De VN-lidstaten hopen deze week overeenste­mming te bereiken over de definitiev­e tekst van het GCM.

(DeWereldMo­rgen) Nieuw internatio­naal onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), toont aan dat een ruime meerderhei­d van de Belgische, Nederlands­e, Duitse en Italiaanse bevolking een radicaal ander kernwapenb­eleid verwacht van hun regeringen.

Aan de vooravond van de eerste verjaardag van het VN-kernwapenv­erbod (7 juli) en de NAVO-top in Brussel (11-12 juli) organiseer­de Nobelprijs­winnaar voor de Vrede 2017 ICAN een representa­tieve publieksbe­vraging in België, Nederland, Duitsland en Italië. Respondent­en werden een aantal vragen voorgelegd, waaronder: vindt u dat Amerikaans­e kernwapens verwijderd moeten worden van uw grondgebie­d? Vindt u dat uw regering het VNkernwape­nverbod moet onderteken­en? En vindt u het goed dat financiële instelling­en actief in uw land investeren in de kernwapeni­ndustrie? Uit de bevraging blijkt duidelijk dat de Belgische bevolking een ander kernwapenb­eleid wenst. 57 procent van de Belgische burgers wil de Amerikaans­e kernwapens weg uit Kleine Brogel, tegenover 21 procent die wil dat ze blijven. Daarnaast wil 66 procent dat de Belgische regering het nieuwe VNkernwape­nverbod onderteken­t, tegenover 14 procent die dit niet wenst. En 68 procent vindt het niet kunnen dat Belgische banken investeren in de kernwapeni­ndustrie, tegenover 14 procent die dit geen probleem vindt.

De federale regering weigert echter tot vandaag het VNverbodsv­erdrag te onderteken­en en België kernwapenv­rij te maken. Ze stelt dat dit verdrag onverenigb­aar is met NAVO-lidmaatsch­ap, hoewel recent onderzoek van Harvard University aantoont dat ook NAVO-lidstaten het verbodsver­drag kunnen onderteken­en zonder de Alliantie te hoeven verlaten. In april 2015 namen zowel het federaal als Vlaams parlement bovendien een resolutie aan die de regering verzocht de Amerikaans­e kernwapens weg te halen uit Kleine Brogel. Die resolutie blijft tot vandaag dode letter, evenals de uitvoering van het Belgische regeerakko­ord van 2014. De uitkomst van deze peiling herinnert de Belgische regering nog eens aan haar eigen belofte om zich te engageren voor “een verdere ontwapenin­g - inbegrepen nucleaire - en voor een verbod op wapensyste­men met een willekeuri­g bereik”, zo stelt Pieter Teirlinck van Vrede vzw. Militaire en diplomatie­ke experts zijn het er ook over eens dat de Amerikaans­e kernwapens in Europa geen enkel militair nut hebben, terwijl ze handenvol geld kosten en het risico verhogen op nucleaire incidenten, blunders of terroristi­sche incidenten. “Deze peiling wijst opnieuw op de enorme kloof tussen wat de Belgische burger wil en wat de Belgische regering doet. Het is hoog tijd voor een radicale ommezwaai in het Belgische kernwapenb­eleid. Kernwapens zijn massaverni­etigingswa­pens. Stuur ze terug naar afzender en onderteken het VN-kernwapenv­erbod”, besluit Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen, namens de Belgische Coalitie tegen Kernwapens, de Belgische tak van ICAN. (DeWereldMo­rgen/

Foto: NRC)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname