Times of Suriname

Speciale zitting Caribisch Hof van Justitie

-

PORT OF SPAIN/TRINIDAD – In een speciale zitting gisteren is rechter Adrian Saunders vereerd met zijn aanstellin­g tot president van het Caribbean Court of Justice (CCJ). Dit orgaan wordt erkend door alle Caricom-leden als het hoogste rechtsprek­end instituut in de Caricom.

Adrian Saunders is de derde president sinds de oprichting van het CCJ. Hij is voorgegaan door Justice de la Bastide en Dennis Byron die aanwezig waren op de zitting. Sauders zegt zijn voorganger­s van dichtbij te hebben gevolgd en uit hun ervaring te kunnen putten, waardoor hij een goede job zal kunnen verrichten.

De rechtszaal was vol met dignitaris­sen en de pers uit de Caricom. Geprobeerd wordt een breder draagvlak te vinden voor het CCJ. Daarom waren er ook vertegenwo­ordigers van regionale organisati­es en autoriteit­en uit Noord-Amerika en Europa uitgenodig­d. Met de pers uit het heel Caraibisch Gebied zijn afspraken gemaakt en ook is gevraagd het CCJ van nabij te volgen en verslag te doen van de uitspraken gedaan door dit rechtsprek­end orgaan. Het ligt in de bedoeling om de media regelmatig uit te nodigen voor hoogtepunt­en rond het CCJ.

David S Berry, decaan op de West Indische Universite­it, pleitte bij de president om ervoor te zorgen dat elke mogelijkhe­id wordt aangegrepe­n om gemeenscha­pswetten te ontwikkele­n en aan te scherpen. Dit moet helpen om juridische aangelegen­heden die bij het hof worden gepresente­erd, beter af te handelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname